‘Frisse, vrolijke en multifunctionele verblijfsruimte’

‘Frisse, vrolijke en multifunctionele verblijfsruimte’

St. Antonius Ziekenhuis, Personeelsrestaurant

Het begon met de vernieuwde entree van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Daar kwam een nieuw Geboortecentrum in Utrecht bij. En dan nu het personeelsrestaurant Zuster, locatie Nieuwegein. Interieurarchitect Anne Blussé van Oud-Alblas realiseert deze projecten graag in een multidisciplinair team met Gispen als vaste sparringpartner voor de inrichting.

Multifunctioneel personeelsrestaurant

St. Antonius Ziekenhuis heeft meerdere vestigingen in de provincie Utrecht. Voor dit ziekenhuis hebben Anne Blussé van Oud-Alblas met haar bedrijf Lab3 en Gispen al heel wat interieuraanpassingen verzorgd. Nu is daar het personeelsrestaurant Zuster in Nieuwegein aan toegevoegd. Voorwaarden voor de verbouwing van het restaurant waren - naast behoud van de intieme sfeer - een frisse, vrolijke en aantrekkelijke ruimte creëren, met meer zitplaatsen binnen de bestaande 700 m2. En meer functies bieden dan alleen ontbijten, lunchen of dineren. Met andere woorden: ontwerp een aantrekkelijke plek voor een langere verblijfsduur over de gehele dag.

Ontsnappen uit de ziekenhuiswereld

Na veelvuldig overleg met de betrokken medewerkers van het restaurant ging de interieurarchitect aan de slag met de opdracht. De voorwaarden waren haar duidelijk: even ontsnappen uit de klinische ziekenhuiswereld, maar wel met een kwinkslag. ‘De persoonlijke sfeer heb ik proberen te vangen in geënsceneerde foto’s van situaties die in dit restaurant voorkomen. Het zijn uitvergrotingen van die situaties met een knipoog naar het ziekenhuis zelf. Voorbeelden? Een werkoverleg, een broodje, een feestelijke bijeenkomst of zakelijk diner. Bij die beelden zie je ook ziekenhuiselementen zoals een personeelsbadge, sleutelbos of doktersjas. Dit alles hangt in een lichtpaneel met de digitale prints op een doek van 7 x 1.80 m.’ Bijkomend voordeel van dit lichtpaneel is dat het makkelijk kan worden aangepast. Rond Kerst bijvoorbeeld sieren levensgrote kerstmannen het doek.

Interieurarchitect aan het woord

‘Ik werk graag en veel samen met Gispen. De mensen bij Gispen zijn kundig en de lijnen zijn kort. Ze doen wat ze beloven, zonder dat je er achteraan hoeft te rennen. Het St. Antonius Ziekenhuis werkt overigens zelf ook graag met Gispen, dat al vroeg in het proces betrokken werd. Dat was fijn, omdat er veel maatwerk bij kwam kijken. Mede dankzij Sabine van den Berg (Gispen), Walter Sant (Sant Interiors) en Herman Veldhuijzen (Havee Meubelen) hebben we iets moois neergezet.’

Anne Blussé van Oud-Alblas interieurarchitect en eigenaar Lab3

Contact me

* Required Fields

Langer en multifunctioneel gebruik

Verschillende manieren van zitten zorgen vrijwel automatisch voor langer en multifunctioneel gebruik van het personeelsrestaurant. Mensen nemen plaats op ronde banken, treinbanken, extreem lange banken, hangbanken, fauteuils, gewone stoelen, hoge en lage krukken. ‘In de praktijk zien we dat er nu in het restaurant ook wordt vergaderd, of dat men een minder formele bespreking houdt. Aan de kopse kanten pasten we huiselijke zitjes toe waarin medewerkers kunnen bijkomen. Daarnaast gebeurt er nog iets moois: het meubilair dwingt in sommige gevallen dat personeel door elkaar gaat zitten: de chirurg naast de verpleegkundige, de administratie tussen de specialisten… Iedereen is gelijk.’

Meerdere disciplines

Dit project vroeg om veel maatwerk, daarom bestond het realisatieteam uit professionals uit verschillende deeldisciplines. Dat resulteerde in bijzonder meubilair. Bijvoorbeeld bij de tafels: onderstellen van Gispen met maatwerkbladen met digitale print op HPL. Bijna alles in het personeelsrestaurant is maatwerk. Het zijn vooral de stoelen die uit bestaande collecties komen: Hay, Muuto en Gispen.

Na Zuster ook Broeder

Dat de inrichting op verschillende manieren voldoet aan de opdracht, blijkt niet alleen in het Nieuwegeinse personeelsrestaurant Zuster. De reacties zijn positief, van zowel het personeel, als de opdrachtgever. Het nieuwe restaurant is vrijwel de hele dag in gebruik. Er worden recepties, feestjes en bijeenkomsten gehouden. Mensen drinken een informele kop koffie of houden er kort overleg, chillen en luisteren naar muziek of werken aan de lange laptoptafel met oplaadpunten. Het succes is niet onopgemerkt gebleven. Ook locatie Utrecht wil het personeelsrestaurant aanpassen.

 

 

Fotografie: René Gonkel Fotografie

Interieurbouwer aan het woord

‘In dit soort projecten kunnen wij echt onze meerwaarde laten zien: meedenken, ontzorgen, details in de gaten houden… Door mijn achtergrond als interieurarchitect en onze materialenkennis en ervaring in de interieurbouw kunnen we goed sparren en samenwerken met elkaar. Ondanks de tijdsdruk hebben we toch al het maatwerk volgens ontwerp kunnen leveren. En dat de personeelskantine zo intensief wordt gebruikt, is natuurlijk het mooiste compliment!’

Walter Sant Sant Interiors

Contact me

* Required Fields

Producten gezien in dit project

loader