‘Strakke basis met creatieve interieurelementen’

‘Strakke basis met creatieve interieurelementen’

Circular project Grafisch Lyceum Utrecht

Het Grafisch Lyceum in Utrecht is een kleinschalige mbo-vakschool op het gebied van media, vormgeving en communicatie. De oude onderwijsruimtes in het pand aan de Vondellaan waren toe aan een update. Een renovatie vormde de basis voor een meer creatieve, sprekende uitstraling. Na een aanbesteding werd Gispen geselecteerd voor interieurontwerp én totaalinrichting. Uniek aan dit project: het eerste ontwerp sloot direct zo goed aan, dat het een op een is doorgevoerd. Eindresultaat: een strakke basis in grafisch zwart/wit, gecombineerd met creatieve en kleurrijke interieurelementen.

De wens: meer ruimte en meer mogelijkheden

Het pand van het Grafisch Lyceum aan de Vondellaan in Utrecht bestaat uit een hoog atrium dat twee vleugels met elkaar verbindt. In deze vleugels – met elk drie verdiepingen – bevinden zich alle onderwijsruimtes. De oude situatie leverde belangrijke beperkingen op. Opdrachtgever Koen Hillen, Hoofd ICT & Facilitaire Dienst: ‘Elke verdieping bestond uit twee lange, smalle gangen in het midden met daaromheen de leslokalen. Vóór de lessen zaten de gangen vol met studenten, vaak zittend op de grond. Dat betekende natuurlijk opstoppingen. We wilden onze leerlingen meer ruimte bieden; ruimte om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en samen te werken. En we wilden hen meer mogelijkheden bieden om met de eigen opleiding of klas een plek te zoeken die past bij de activiteit van dat moment.’

Klant aan het woord

‘De toegevoegde waarde van Gispen zit voor mij in de kwaliteit en diversiteit van de meubels. In het allereerste ontwerp en de eerste presentatie die meteen al ráák waren. En in het nakomen van afspraken. Voor de start van het schooljaar moest alles klaar staan, dat was echt heel belangrijk voor ons. Gispen is daar perfect in geslaagd. We pakken het pand gefaseerd aan en kunnen niet wachten tot alles vernieuwd is.’

Koen Hillen Hoofd ICT & Facilitaire Dienst van het Grafisch Lyceum Utrecht

Contact me

* Required Fields

Van smalle gang naar brede verblijfs- en onderwijsruimte

Carola van de Bilt, interieurarchitect bij Gispen, was vanaf het begin betrokken bij het project. ‘Grafisch Lyceum Utrecht wilde één brede centrale middenzone creëren, met met meer ruimte, meer licht en vooral ook meer samenwerkmogelijkheden. Gang is niet meer het juiste woord; deze zone is zowel verblijfs- als onderwijsruimte geworden. Er zijn loungeplekken, statafels met lockers en er is een grote variëteit aan plekken om aan samen te werken. Om de volle breedte te kunnen benutten, zijn de leslokalen rondom deze zone iets kleiner geworden – dat bleek prima mogelijk. De scheidingswand tussen de lokalen en de middenzone is van glas. Dit brengt meer daglicht naar binnen en zorgt meteen voor de gewenste openheid en transparantie.’

Loungen, ontmoeten en samenwerken

Betreed je de verdieping ‘nieuwe stijl’, dan zijn er eerst de loungeplekken. Op rode Drivk Oasis banken kunnen de studenten op verschillende manieren neerploffen. Door de toegepaste stof kunnen ze ook op de rugleuning zitten met hun voeten op het zitvlak. Het Pedrali Wow element is te gebruiken als tafel, maar ook als voetenbankje. Grote akoestische lampen boven de loungplekken creëren intimiteit en absorberen het rumoer op deze open ontmoetingsplek. Verderop staan rijen lockerkasten waar de studenten hun spullen kwijt kunnen, met daarbij Gispen Dukdalf statafels voor een kort treffen.

 

De rest van de ruimte biedt uiteenlopende opstellingen voor samenwerken – kies de plek die bij je past. Van hoekbanken rondom kleinere tafels tot grote Gispen UT overlegtafels voor acht personen. Of schuif aan in HUBB – de innovatieve, duurzame meubelserie die Gispen en Mecanoo speciaal ontwierpen voor het onderwijs. In de gekozen ‘treinbankopstelling’ kunnen studenten alle kanten op: geconcentreerd werken, met een kleine groep overleggen. Visuele én akoestische privacy zijn gegarandeerd.

Interieurarchitect aan het woord

'Het Grafisch Lyceum Utrecht ziet leren als een combinatie van denken, doen en reflecteren. Daarbij is geen leerling hetzelfde; iedereen leert op zijn of haar eigen manier. Aansluiten bij verschillende activiteiten, meer ruimte én flexibiliteit bieden – het was een opdracht zoals ik hem graag zie. Mooi hoe het eerste ontwerp direct al aansprak. Nog mooier vond ik de samenwerking met het GLU-team. Enthousiast, proactief, echt een feestje.’

Carola van de Bilt Interieurarchitect bij Gispen

Contact me

* Required Fields

Bewust basic leslokalen

De lesruimtes – project- en computerlokalen rondom het middengebied – zijn bewust basic gehouden. De aandacht mag uitgaan naar het werk van de studenten. Alle lessets zijn uitgevoerd in zwart/wit. Jeroen Ideler, Accountmanager bij Gispen: ‘De zwarte stoelen van Noa zijn degelijk, comfortabel, stapelbaar én goed schoon te maken. De witte Gispen UT tafels hebben we in verschillende maatvoeringen geleverd, voorzien van meerdere stroompunten voor de iMacs waar de studenten op werken en van volkern bladen. Volkern is een harder materiaal dan bijvoorbeeld spaanplaat. Verder is er in elk lokaal een zit/sta-bureau voor de docenten. Ook zij kunnen dus kiezen hoe ze willen werken.’

Hoe bevalt het?

Jeroen Ideler: ‘Wat mij opviel toen ik laatst bij het Grafisch Lyceum Utrecht was, is hoe rustig de studenten zich gedroegen. Uit mijn eigen schooltijd kan ik me wel iets anders herinneren! Toen ik dat opmerkte, gaf onze opdrachtgever aan dat de nieuwe inrichting daar absoluut aan bijdraagt – een prachtig compliment.’ Koen Hillen: ‘Op de verdieping die als eerste vernieuwd is, heerst inderdaad meer rust en wordt echt gewerkt. Op de andere, nog oude gangen zie je meer rommel, hoor je meer herrie. We willen nu zo snel mogelijk door met de rest van de verdiepingen. Het heeft nog beter uitgepakt dan al verwacht.’

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Producten gezien in dit project

loader