Gastvrij bezoekersrestaurant binnen de ziekenhuisregels

Gastvrij bezoekersrestaurant binnen de ziekenhuisregels

Sodexo / Zuyderland ziekenhuis

Hoe kunnen we van een geliefde koffiebar met rijen tot in de gang, een gastvrije restaurantruimte voor bezoekers maken? Daarbij slim gebruikmakend van de leegstaande ruimte ernaast? Met deze vraag klopte Sodexo aan bij Gispen, voor Zuyderland Medisch Centrum locatie Geleen-Sittard. Een alternatief interieurconcept won het hart van de opdrachtgever: ‘Daar was zo goed over nagedacht en het zag er zo aantrekkelijk uit, dat we er graag op wilden doorborduren.’

Huiselijk binnen de regels

In het Zuyderland in Sittard-Geleen kom je vanuit een inpandige parkeergarage zo het ziekenhuis binnen. Bij binnenkomst arriveer je in een gang met betaalautomaten – aan de overkant zit de Asprettobar, een veelgebruikte ‘koffie to go’ voorziening. Verderop in het ziekenhuis bevindt zich een groot restaurant voor zowel medewerkers als bezoekers. Dit bleek echter voor veel bezoekers te ver uit de richting te liggen of zelfs niet te vinden te zijn. Met als gevolg: rijen bij de koffiebar; en wie even plaats wilde nemen, kon terecht op eenvoudig meubilair op een kale vloer. Frederique Thomas, Manager Horeca & Services Sodexo bij Zuyderland: ‘We wilden direct bij aankomst een extra restaurant creëren, een gastvrije ontmoetingsruimte met een huiselijk gevoel en comfortabele zitplekken.’ Collega Ria van Kampen, Senior Projectleider bij Sodexo Project: ‘Daarbij natuurlijk rekening houdend met alle regels die gelden binnen een ziekenhuis. Zo konden we niet zomaar iets in de gangen aanpassen; brede opgangen en vrije nooduitgangen zijn essentieel.’

Klant aan het woord

Voor de indeling van de nieuwe ruimte schreven we een minicompetitie uit onder drie partijen. Gispen verraste ons met een creatieve ándere indeling van de ruimte. Die zagen we bovendien zo voor ons, dankzij 3D-schetsen en een animatie. Met wat kleine aanpassingen is dit ontwerp het uiteindelijk geworden met een smaakvolle inrichting. De reacties van bezoekers – én medewerkers – zijn enthousiast. We hebben er een mooie, professionele en gezellige ontmoetings- en wachtplek bij.

Frederique Thomas Manager Horeca & Services Sodexo bij Zuyderland

Contact me

* Required Fields

Meer rust en bewegingsruimte

Een lege ruimte naast de voormalige koffiebar, voorheen in gebruik door een supermarkt, bracht uitkomst. Door deze ruimte te betrekken bij de Asprettobar, waren er meer mogelijkheden voor gezellige wacht- en zitplekken. Peter van der Linden, Business Manager Zorg bij Gispen: ‘Dat was alsnog een uitdaging, want het ging om een lange, smalle ruimte. Op het eerste gezicht lastig in te richten. Sodexo/Zuyderland had daarvoor al een aantal wensen op een rij gezet. Wij waren zo eigenwijs om ook een voorstel te doen voor een creatieve andere indeling van de ruimte. We hebben meteen een animatie gemaakt om over te brengen hoe dat eruit zou komen te zien. Ons alternatieve voorstel bracht meer rust in de ruimte, verschillende manieren van zitten en meer bewegingsruimte voor mensen met bijvoorbeeld een rollator of rolstoel.’

Licht, vriendelijk en praktisch

Treinbanken. Ronde tafels met aparte stoelen. Een leestafel. De nieuwe ruimte nodigt uit om even tot rust te komen met een hapje of een drankje. Met ronde karpetten zijn verschillende vloervlakken van elkaar onderscheiden. Gestoffeerde panelen met prints in de ruimte brengen akoestische rust. Peter van der Linden: ‘Ons doel was bezoekers direct een warm welkom te bieden. We hebben ook gekeken naar slim hergebruik van bestaand meubilair. Zo hebben we bestaande stoelen en cafétafeltjes opnieuw ingezet.’ Frederique: ‘De nieuwe ruimte is vriendelijk en praktisch en heeft een maximale lichtinval. Er staan niet alleen steriele meubels; we hebben ook met stoffen gewerkt voor een stukje comfort. Gispen heeft daarin goed meegedacht.’ Toegepaste producten zijn onder meer Hay Result stoelen en Pyramid tafels, treinbanken, Gispen Kolom en Dukdalf tafels, Satelliet stoelen en barkrukken, booglampen en Extremis kunststof Sticks als scheidingselement.

Medewerker aan het woord

Het was leuk om te zien hoe enthousiast Sodexo/Zuyderland reageerde op ons ongevraagde, alternatieve concept voor de inrichting van de ruimte. Wat daarbij helpt is onze kennis en expertise in de zorg, anderzijds out of the box durven te gaan. Zo hebben we de gang waarin mensen bij de betaalautomaten staan te wachten, ook slim ingezet. Aan de buitenzijde van het grote raam van het restaurant, staat nu een lange comfortabele bank. Een uitnodiging om even te gaan zitten; wie weet nog iets te drinken of te eten. Zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt.

Peter van der Linden Business Manager Zorg bij Gispen

Contact me

* Required Fields

Hoe bevalt het?

Frederique: ‘Vanaf het begin krijgen we al zeer enthousiaste reacties. Mensen vinden het mooi, gezellig en gastvrij geworden. Zelfs de medewerkers van Zuyderland zitten er graag! Al is het met name bedoeld als extra restaurantruimte voor bezoekers.’ Ria: ‘Als Sodexo cateren wij in ziekenhuizen. Ik werk al langer samen met Gispen, ook binnen andere trajecten, en werk altijd heel prettig samen. Ook nu weer heeft het restaurant ‘meer smoel’ gekregen – binnen de toch strenge kaders die gelden in een ziekenhuis. Waarvoor complimenten.’

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Toegepaste producten in dit project

loader