'Centrale hal omgetoverd tot levendige en groene verblijfsplek'

'Centrale hal omgetoverd tot levendige en groene verblijfsplek'

About circular project Fontys Hogescholen Venlo

Maak van de enigszins kale entreehal op de campus van Fontys Venlo een dynamische ontmoetings- en leeromgeving. Duurzaam, groen en multifunctioneel. En het allerbelangrijkst: een plek waar studenten en docenten graag verblijven. Bossche Studio’s verzorgde het interieurontwerp, in nauwe samenwerking met Gispen en Fontys doorvertaald naar de nieuwe inrichting.

Van verkeersruimte naar verblijfsruimte

Op de Fontys-campus in Venlo zijn drie instituten gehuisvest: Fontys International Business, Techniek & Logistiek en Kind & Educatie. Alle studenten, docenten en andere medewerkers van deze instituten maken gebruik van een centrale entreehal. In de woorden van opdrachtgever Maarten Sars, Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys, ‘voorheen een wat saaie hal die identiteit miste. Stap je een ziekenhuis, een bank of een onderwijsgebouw binnen? Het was voornamelijk een verkeersruimte; wij wilden er graag een verblijfsruimte van maken. Een plek waar onze studenten en docenten graag bij elkaar komen – voor een praatje, om op elkaar te wachten, maar ook om samen te werken. Het was tijd om de 850 vierkante meter optimaal te gaan benutten.’

Klant aan het woord

‘Toen het nieuwe centrale plein werd opgeleverd, gebeurde exact wat ons doel was! De hal werd direct intensief gebruikt. Studenten zijn er aan het werk, mensen ontmoeten elkaar. Het is een levendig gebied geworden met een prachtige groene uitstraling. Van de houten cilinder tot de plantenmuur en de toepassing van kurk. Bewuste keuzes, want duurzaamheid is belangrijk voor ons.’

Maarten Sars Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys

Contact me

* Required Fields

Dorpsplein waar iedereen zich thuis voelt

Véronique Topper van Bossche Studio’s verzorgde het interieurontwerp. Medewerkers van Fontys kregen daarin een duidelijke stem. ‘In het tweewekelijkse werkgroepoverleg, met vertegenwoordigers vanuit de drie instituten, bespraken we de gewenste functies van de hal. Naast ontmoetingsruimte en studielandschap moet de ruimte ook een de mogelijkheid hebben voor de opleidingen om zich te tonen.– een dorpsplein waar alle opleidingen zich thuis voelen en zich kunnen presenteren. Ook hielden we workshops met eindgebruikers waarin zij hun ideale indeling konden uittekenen. Mooie input voor het uiteindelijke ontwerp.’

Duurzame details

Een ware eye-catcher is de centraal in de hal geplaatste cilinder met houten ribben en een groen dak. Een multifunctionele plek: de ene keer voor een overleg aan de ronde tafel, een andere keer is het bijvoorbeeld een ‘marktkraam’ tijdens een Open Dag. Studenten ploffen neer op de bankjes rondom en checken hun telefoon of praten bij. Maarten Houdijk, accountmanager bij Gispen: ‘We realiseerden veel maatwerk voor de campus in Venlo. De houten cilinder is daar een voorbeeld van, net als de balie; beide verzorgd in samenwerking met interieurbouwer Sant Interiors.’ Op meerdere plekken zijn Gispen MultiLounge treinbankopstellingen geplaatst. Véronique Topper: ‘Die keuze is mede gebaseerd op onze ervaringen bij andere Fontys-locaties; de treinbanken zijn altijd bezet.’ Duurzaam detail: een aantal is aan de buitenzijde bekleed met kurk. Ook de vloer in de cilinder is gemaakt van kurk. Direct aan het centrale plein grenst de werkruimte van het Green Tech Lab. Maarten Houdijk: ‘Ook deze ruimte hebben we duurzaam ingericht dankzij hergebruik van Ahrend bureaustoelen die we controleerden op een goede werking. De werkbladen van de bureaus zijn gemaakt van rubberwood: hout dat resteert na rubberproductie.’

Blikvanger HUBB

Naast kleinere elementen zoals Dukdalf bijzettafels en de Asido poef staat er een grote blikvanger: HUBB. De modulaire meubelserie die Gispen en Mecanoo speciaal ontwikkelden voor het onderwijs. Dit innovatieve ontwerp beleefde haar première op de Fontys Rachelsmolen Campus in Eindhoven. In net weer een andere samenstelling. Venlo is ook pionier: hier is voor het eerst stoffering toegepast op de zittingen en ruggen van de zitplaatsen, voor een extra rijke uitstraling en meer comfort. Maarten Sars van Fontys: ‘Ik was al enthousiast over dit meubel, dus mooi dat het nu ook in Venlo een plek heeft. Van welke kant je er ook naar kijkt – zelfs van bovenaf op het aaibare vilten dak – het is echt een object op zich, dat hier helemaal tot zijn recht komt. HUBB wordt volop gebruikt! De eerste eis van studenten is: een stroompunt. In HUBB zijn stroomvoorzieningen geïntegreerd. En je kunt er in geborgenheid werken of overleggen.’

Architect aan het woord

‘Samen met Gispen hebben we een multifunctionele ruimte gecreëerd met een natuurlijke uitstraling. Om meer zichtbaarheid te geven aan de ‘groene’ kant van de campus en de instituten, was duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Daar heb ik op doorgeborduurd in zowel de gekozen materialen als de kleurstellingen. De metersbrede collages van Stories on the Wall geven extra kleur. De tekeningen leggen de link met Venlo, maar ook met het internationale karakter van de campus en het karakter van de opleidingen.’

Veronique Topper interieurontwerper bij Bossche Studio’s

Contact me

* Required Fields

Hoe bevalt het?

Opdrachtgever Maarten Sars: ‘Uiteindelijk doen we het altijd voor de studenten. Met elk ontwerp dat we maken, moeten zij goed uit de voeten kunnen. De nieuwe entreehal is vanaf het begin, bij de opening van het studiejaar, een groot succes. Studenten, docenten, iedereen komt én verblijft er graag.’ ‘Wij zijn niet altijd de makkelijkste opdrachtgever; de lat ligt hoog. Op andere locaties hebben we proefondervindelijk kunnen ervaren wat wel en niet werkt. Die ervaringen nemen we mee naar een nieuw project. Het is goed om te zien dat Bossche Studio’s en Gispen met onze handvatten aan de slag zijn gegaan en het eindresultaat is geweldig geworden. Persoonlijk vroeg ik me af hoe al die tinten groen in één ruimte zouden uitpakken, maar het matcht prachtig. Dat is de expertise van Bossche Studio’s en Gispen.’

 

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Toegepaste producten in dit project

loader