Een helende omgeving die rust, veiligheid en comfort uitstraalt

Een helende omgeving die rust, veiligheid en comfort uitstraalt

Academisch Medisch Centrum

De afdeling Spoedeisende Hulp van het AMC in Amsterdam was toe aan volledige nieuwbouw. Met als klinkende ambitie: tot de topcentra in Europa behoren. Het AMC wilde een afdeling creëren die rust, welbevinden en comfort biedt en die verleidt tot goed gedrag. Na een Europese aanbesteding werd Gispen geselecteerd voor de inrichting.

 

Een helende omgeving

Het AMC in Amsterdam is een van de grotere academische centra in Nederland voor zeer specialistische zorg. Op de Spoedeisende Hulp (SEH) vindt de opvang en behandeling plaats van zowel ernstig gewonden en zieken als mensen met kleinere verwondingen en ongemakken. De patiënten en hun familieleden die binnenkomen zijn uit hun comfortzone. Vaak hebben ze pijn, ze voelen angst of onzekerheid of moeten wachten op onderzoeken en uitslagen. Dan is het fijn om te worden opgevangen in een zogenaamde ‘healing environment’. Een omgeving die je op je gemak stelt, rust uitstraalt en de nodige afleiding biedt.

Patiënt centraal

Matthijs Elsing, Businessmanager Zorg bij Gispen: ‘Het AMC gaf ons de opdracht om een inrichting te realiseren die op natuurlijke wijze bijdraagt aan de genezing of het welbevinden van patiënten. Wat mij betreft is het AMC daarmee toonaangevend. De nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp is de eerste in Nederland die zoveel aandacht schenkt aan de invloed van de omgeving op de mens. Ze durven de patiënt centraal te stellen binnen de complexe processen van de spoedzorg. Aan ons team, inclusief onze eigen interieurarchitect Nelleke Lagerwerf, de prachtige uitdaging om een positief gestemde omgeving te creëren. Een omgeving waarin mensen optimaal en snel, maar ook veilig en vriendelijk geholpen worden.’

 

Rust, levend groen en afleiding

Gispen verzorgde de inrichting van diverse lobby’s (wachtruimtes): de ontvangstruimte, de lobby van de Spoedeisende Hulp en van de geïntegreerde Huisartsenpost. We richtten twee familiekamers in, multifunctionele kamers voor het voeren van gevoelige gesprekken en de opvang van naasten van een overledene. We verzorgden de zitmeubels bij diverse inschrijfbalies, realiseerden een koffiecorner en leverden werkplekmeubilair. In onze ontwerpen stond de logistiek van de patiënt centraal. Hoe komt deze binnen? Waar moet hij of zij zich inschrijven? Welke beleving willen we bieden tijdens het wachten? Rust, levend groen en afleiding in de vorm van kunst en interactieve tv-schermen zijn belangrijke trefwoorden in het eindresultaat.

 

Architect aan het woord

‘Samen met de opdrachtgever hebben wij de basis gelegd: het idee van een lobby en de indeling met drie sfeerzones. Deze basis hebben we samen met Gispen, de opdrachtgever en gebruikers doorontwikkeld tot en met de gekozen vormen en materialen. We werkten als een integraal ontwerpteam, op basis van gelijkwaardigheid. De samenwerking was zonder meer professioneel en plezierig. Gispen kwam met goede voorstellen in een zeer opbouwende sfeer.’ 

‘Gispen heeft ons basisontwerp vorm en inhoud gegeven. Professioneel, plezierig en in dialoog’

René Olivier Eigenaar/architect bij Olivier + Partners Architecten Ik wil ook zo'n samenwerking

Drie sfeerzones

Het basisontwerp van de architect liet duidelijk drie sfeerzones zien: een actieve zone waarin bezoekers kunnen werken, samen praten en koffiedrinken. Een relax-zone die meer gericht is op ontspannende activiteiten zoals lezen. En een rustige zone waarin mensen die daar behoefte aan hebben zich kunnen terugtrekken. Nauw afgestemd op de bijbehorende sfeerbeelden die de architect opleverde, realiseerde Gispen een passende inrichting. Het gekozen kleurenpallet bestaat uit warme en natuurlijke kleuren: veel bruin, groen en beige. Meubilair heeft vriendelijke, ronde vormen. Fauteuils van Casala bieden het gewenste comfort. Kwalitatieve Havee banken kunnen de grote stroom van bezoekers aan. De gekozen verlichting sluit aan op de gewenste sfeer in de drie zones.

 

Interieurarchitect Nelleke Lagerwerf van Gispen: ‘Bijzonder was dat we nadrukkelijk de opdracht kregen om de wachtruimten (lobby’s) in het AMC een chique uitstraling mee te geven. Regelmatig krijgen we de opdracht om een ruimte ‘hufterproof’ te maken. Het uitgangspunt van AMC was juist: zet iets moois neer, een omgeving waarin mensen zich vanzelf goed ‘gedragen’. Net als in een chique hotellobby.’

 

Highlights

Enkele highlights op de afdeling zijn de wachtbanken op maat in de lobby, met speciaal ontworpen kindertafeltjes ertussen. Gispen ontwierp maatwerk leestafels. In een koffieautomaatmeubel verwerkten we een tijdschriftenkast van hetzelfde materiaal als de leestafels. Plakfolie op de vloer met een print van vloerkleed kadert het wachtgebied mooi af. Hygiëne is belangrijk; het folie voldoet aan de hygiënische standaarden, terwijl de print toch een gevoel van huiselijkheid geeft.

 

De nieuwe Spoedeisende Hulp is in oktober 2016 officieel geopend. Jaarlijks worden hier minimaal 30.000 bezoekers met gemiddeld 1 begeleider ontvangen en geholpen.

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Klant aan het woord

‘De volledig vernieuwde afdeling Spoedeisende Hulp is maar liefst drie keer zo groot als hiervoor. Ik ben zeer te spreken over het eindresultaat: de sfeer is warm en uitnodigend. Dat krijgen we ook terug van onze patiënten, die aangeven dat het niet voelt alsof ze in een ziekenhuis zitten. Heel prettig vond ik het persoonlijke contact met mijn eerste aanspreekpunten Matthijs en Nelleke. Ze vulden elkaar goed aan en in de hoogtijdagen zagen we elkaar wekelijks. Je kon merken dat ze veel ervaring hebben in de zorg.’

‘Een persoonlijke benadering en veel kennis van zaken. Ook specifiek over de zorg.’

Willeke Koster Projectmanager verbouwing SEH AMC Ik wil ook zo'n eindresultaat

Toegepaste producten in dit project

loader