‘Een uitdagende vormvisie vertaald naar een circulaire inrichting’

‘Een uitdagende vormvisie vertaald naar een circulaire inrichting’

Alliander Bellevue

Het hoofdkantoor Bellevue van netbeheerder Alliander in Arnhem is ingrijpend gemoderniseerd, gerenoveerd en verduurzaamd. COARE Architectuur tekende voor het nieuwe concept. Gispen vertaalde dit naar een bijpassend meubel- en materiaalplan en verzorgde de totaalinrichting. Van de werkgebieden en ontmoetingsruimtes tot verschillende typen restaurants. Alle gekozen producten en materialen voldoen aan de bestaande circulaire afspraken met Alliander. Het eindresultaat: een vernieuwend Alliander Huis voor iedereen.

Elkaar ontmoeten en flexibel werken

Begin maart 2017 opende Alliander haar geheel gerenoveerde hoofdkantoor Bellevue, dat plek biedt aan 1.000 medewerkers. Het voormalige pand werd gebouwd in een tijd dat medewerkers dagelijks naar kantoor kwamen om te werken, vaak met een of twee collega’s op een kamer. Nu is dat anders. In plaats van lange gangen met kamers was er behoefte aan meer open werkruimtes met flexibele werkplekken. En veel ontmoetingsruimtes om te kunnen samenwerken. Opdrachtgeefster Linda Anbeek, Projectleider Renovatie: ‘We hechten veel waarde aan duurzaamheid en circulariteit. Voor enkele regiokantoren, onder meer onze energiepositieve locatie in Duiven werkten we ook al samen met Gispen. Nu legden we de lat hoog voor ons hoofdkantoor.’   

 

Ontwerp van iedereen

Aan de basis van het nieuwe pand ligt een concept van COARE Architectuur. In de woorden van Jan Willem Leverstein, partner bij COARE, een ontwerp van iedereen. ‘Het ontwerp kwam tot stand na een intensieve dialoog met de opdrachtgever en medewerkers. In zo’n vier weken tijd hebben we 150 mensen gesproken, in groepen van 10 tot 15 personen. We spraken over hun persoonlijke ambities maar ook over de ambities als organisatie. Deze hebben wij vervolgens vertaald naar een vorm.’ Belangrijke wensen: van een introvert gebouw mocht het pand meer extravert worden en binnen met buiten verbinden. Een grote transparantie is het resultaat: je kunt nu door het pand heen kijken. Ook binnenin was behoefte aan meer verbinding tussen de verschillende werkvloeren – daarvoor zorgen de vele trappen en vides. Het nieuwe gebouw moest hét Alliander (t)huis worden voor alle medewerkers, met veel ruimte voor ontmoeting en interactiviteit.      

 

Atelier, Kantoor en Bibliotheek

Medewerkers en bezoekers komen binnen in het Atrium, een plein dat uitnodigt tot ontmoeten. Binnen de rest van het pand zijn drie typen werkgebieden te onderscheiden, elk met een herkenbare eigen sfeer. Het Atelier brengt mensen samen. Het is een werkgebied met veel dynamiek, licht en kleur en de uitstraling van een moderne, creatieve villa. In het Kantoor kan men individueel werken of juist samenwerken in meer gangbare, flexibele kantoorvloeren. En dan is er de Bibliotheek, plek van rust met een Harvard-achtige sfeer. Gispen verzorgde de inrichting van alle werkgebieden én de verschillende typen restaurants. ‘Praet’ bij de entree is er voor de snelle, gezonde hap tussendoor. In restaurant ‘Spijs’ op de tweede verdieping kunnen kleinere groepen samen eten of ontspannen. Op de vierde verdieping kunnen complete teams en grotere groepen (ook voor trainingen) terecht bij ‘Proef’, inclusief dakterras. Men kiest dus waar men wilt zitten en eten op basis van de behoeftes.

Architect aan het woord

‘Gispen vertaalde onze vormvisie én de circulaire ambities van Alliander naar een passende inrichting voor het vernieuwde Bellevue. Dat hebben ze hartstikke knap gedaan. We wilden geen standaard kantoorinrichting toepassen, maar inspirerende werkgebieden creëren met elk hun eigen sfeer. Gispen heeft zich echt ingespannen om de gewenste uitstralingen te realiseren. Ik heb de mensen van Gispen als zeer betrokken ervaren en zeer gemotiveerd om er samen iets goeds van te maken.’


‘Gispen heeft zich heel erg ingespannen om de gewenste uitstraling te creëren’

Jan Willem Leverstein Eigenaar en architect bij COARE Architectuur Ik wil ook een circulaire werkomgeving

Niet zichtbaar hergebruik

Rob Lotstra, interieurarchitect bij Gispen: ‘Op basis van onze circulaire meetlat (het Design Framework) bepaalden we of een merk of type meubel en producent voldeden aan de circulaire afspraken die Alliander en Gispen gezamenlijk hebben gemaakt. Hergebruik was belangrijk. Tegelijk mocht dit hergebruik niet als zodanig zichtbaar zijn; het pand moest vernieuwing uitstralen.’ Gispen revitaliseerde oude vierpootsbureaus met nieuwe Ecoboard bladen. Oude bureaubladen vormen nu tussenschotten, bekleed met een Ecolabel hoes. Oude archiefkasten transformeerden we in vernieuwende lockers. Hergebruikt meubilair is aangevuld met nieuwe, uiteraard circulaire producten waaronder Triennial en Nomi stoelen van Gispen, de Dukdalf en bank Sett. ‘Ook pasten we het MultiLounge programma toe. We plaatsen hierbij modulaire bankelementen in nissen die door de interieurbouwer zijn verzorgd. Dankzij deze oplossing hoefde Alliander niet uit te wijken naar een maatwerk zitoplossing.’

 

Logistiek verantwoord

Ook in de logistiek hebben we gezocht naar een verantwoorde, circulaire opzet. De sociale werkplaats Presikhaaf in Arnhem, waar normaal gesproken alleen schoolmeubilair gemonteerd wordt, is ingezet voor de montage van de werkplekken. Oude tafelpoten gingen van Alliander naar Gispen voor een technische update en lakbeurt. De gestoffeerde tussenschermen zijn rechtstreeks van Gispen naar Alliander vervoerd. Onderdelen die geen bewerking nodig hadden, zoals de bureaubladdragers, zijn vanuit de opslag van verhuisbedrijf TopMovers rechtstreeks naar Presikhaaf vervoerd. Ook werkbladen zijn rechtstreeks vanuit de producent naar de sociale werkplaats gegaan. Op deze manier bespaarden we Alliander en onszelf veel extra vrachtwagenritten.

Fotografie: Chris van Koeverden

Klant aan het woord

‘Voor mij was dit echt een co-creatie-project, samen met COARE en Gispen. We hebben met z’n drieën maximaal gewerkt aan het vertalen van onze ambities naar de verschillende werkgebieden en inrichting hiervan. We hebben zo min mogelijk voorgeschreven en beide partijen echt uitgedaagd om met goede voorstellen te komen. Het eindresultaat is indrukwekkend. Ik hoor alleen maar enthousiaste geluiden. Het pand faciliteert ook echt wat we wilden bereiken: meer samenwerken en ontmoeten.’


‘Meer samenwerken, elkaar ontmoeten… Het pand sluit echt aan bij onze ambities’

Linda Anbeek Projectleider Renovatie bij Alliander Ik wil ook zo'n co-creatie

Producten gezien in dit project

Meer lezen over circulair inrichten

loader