‘Voor iedereen een passende zorgbeleving’

‘Voor iedereen een passende zorgbeleving’

Ontvangstgebieden poliklinieken Amsterdam UMC, locatie AMC

In een academisch ziekenhuis als het Amsterdam UMC komen patiënten vaak voor complexe zorg. In de loop van 2017 verbouwde locatie AMC alle ontvangstgebieden van de poliklinieken. Men wilde een omgeving creëren waar iedereen zich op zijn gemak kan voelen en waar onzekerheden worden gereduceerd. Zodat patiënten en bezoekers hun energie zoveel mogelijk kunnen sparen voor wat belangrijk is voor hen. Gispen verzorgde het interieurontwerp en een passende inrichting, nauw afgestemd op de wensen van patiënten én medewerkers.

Klant aan het woord

‘We wilden een ‘stads’ ontvangstgebied creëren waarin iedereen zich op zijn gemak kan voelen. Maar we blijven een ziekenhuis, geen echte koffiebar of hotel. Gispen heeft precies de juiste sfeer neergezet. Vernieuwend, zonder over the top te zijn. Op professionele wijze. En in zeer korte tijd – ik zou bijna zeggen on-AMC’s snel. Het resultaat is prachtig geworden.’

Annamarike Seller-Boersma verpleegkundig directeur Amsterdam UMC, AMC

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Een serviceconcept met vier buurten

In de poliklinieken komen jaarlijks 350.000 patiënten voor controles en kleine behandelingen. Er zijn ruim 20 specialismes. Het AMC schakelde Buro Koos in voor het basisidee (serviceconcept) achter de nieuwe ontvangstgebieden. Een breed vooronderzoek resulteerde in een innovatief concept waarin vier buurten centraal staan. Elk met een eigen sfeer en voorzieningen. Patiënten kunnen zelf kiezen in welke buurt ze verblijven vóór hun consult. Je komt binnen in ‘het station’. De plek waar je jezelf kunt inchecken of aanmelden. Van daaruit loop je zo ‘de koffiebar’ in voor koffie, een praatje of om nog even te werken. Wie zich wil terugtrekken, gaat naar ‘het park’ met comfortabele zitplekken en veel natuurlijke kleuren en licht. In ‘de bibliotheek’ kunnen patiënten met vragen terecht bij een medewerker; ook vinden zij hier aanvullende zorginhoudelijke informatie. Gispen vertaalde dit basisconcept naar een interieurontwerp en inrichting voor de ontvangstgebieden. AAArchitecten heeft dit uitgewerkt naar de bouwkundige tekeningen.

Een intuïtieve inrichting

Het moet intuïtief duidelijk zijn of je je in het station, de koffiebar, het park of bibliotheek bevindt. De toegepaste producten ondersteunen de gewenste sfeer. Voor het station verzorgden we een maatwerk hostess-meubel. Een echte koffiebarsfeer geven de houten leestafels met deels lectuurbak, deels mogelijkheid voor het opladen van telefoons, ipads of laptops. Daaromheen Nomi stoelen en treinbanken. Erboven een speelse mix van Thunderball en Gispen Ray lampen. We plaatsten Sett-banken met speciaal verhoogde poten, waaruit patiënten nog makkelijker opstaan. En een maatwerk wand met koffieautomaten en tijdschriften kon er natuurlijk niet ontbreken. In de bibliotheken staat TM Doc, een organische tafel waaraan je op verschillende manieren kunt aanschuiven en overleggen. Ook ontwierpen we maatwerk bibliotheekkasten.

Medewerker aan het woord

‘We verzorgden het interieurontwerp voor drie verdiepingen met poliklinieken. Elke vloer heeft een centraal station, koffiebar, park en bibliotheek. Intuïtief voel je direct in welke zone je bent: vanuit een druk centrum is er steeds meer rust aan de randen. Kleuren, materialen, kunst en planten brengen onderscheid aan. Net als verschillende zitopties: van gezamenlijke leestafels tot losstaande fauteuils voor de nodige privacy.’

Nelleke Lagerwerf interieurarchitect bij Gispen

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Interactief projectteam

Een afspiegeling van gebruikers – artsen, verpleegkundigen, patiënten en bezoekers – dacht al in het voortraject mee en werd betrokken bij het interieurontwerp en de inrichting. Annamarike Seller-Boersma van het AMC: ‘Dit is een belangrijke voorwaarde bij het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich op zijn of haar gemak voelt én goede zorg kan leveren. Zo ontstaat er meer ruimte voor persoonlijke aandacht en voor elkaar.’

 

 

Peter van der Linden, accountmanager Zorg bij Gispen: ‘Bij een traject als dit moet er een groot apparaat mee in de veranderingen. Draagvlak is dan essentieel. Met een interactief projectteam vanuit Gispen, van interieurontwerper en grafisch vormgever tot projectmanager en sales, hebben we in heel korte tijd het nieuwe concept vormgegeven, tot en met detailontwerpen en bestellingen. Alles in nauwe afstemming met de gebouwarchitect en het projectteam van het AMC. We hadden vaste overlegmomenten, elke stap werd snel kortgesloten met de achterban. Het is fantastisch om zo proactief samen te werken.’

 

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Inrichting collegezaal

Het Amsterdam UMC, locatie AMC, huisvest meerdere collegezalen voor het lesgeven aan artsen in opleiding. Eén collegezaal is geheel gerenoveerd op basis van een interieurontwerp door AAArchitecten. Gispen verzorgde de inrichting in nauwe samenwerking met Mobelli – fabrikant en leverancier van kwalitatief collegemeubilair. Voor deze zaal is gekozen voor een traditionele theateropstelling, waarbij elke luisteraar de spreker goed kan zien en horen vanuit een comfortabele, gestoffeerde klapstoel met voldoende loopruimte eromheen. Bijhorende klaptafels zijn voorzien van een stoomvoorziening voor iPads, laptops of telefoons.

 

Op termijn worden meerdere collegezalen gerenoveerd. Aangezien binnen het onderwijs en ook in de leeromgeving van Amsterdam UMC steeds meer groepsleren plaatsvindt, wordt daarbij nagedacht over meer flexibele opstellingen. Denk aan een Team Based Learning collegezaal waarbij de stoelen op de oneven rijen omgedraaid kunnen worden, zodat men in groepjes kan samenwerken.

 

 

Foto's collegezaal: AAArchitecten & Van der Kleij Fotografie

Producten gezien in dit project

loader