Bescheiden en gastvrij tegelijk

Bescheiden en gastvrij tegelijk

Artsen zonder Grenzen Nederland

Artsen zonder Grenzen (AzG) is sinds 2003 gevestigd aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De focus van de organisatie ligt op de noodhulp wereldwijd, dáár moet het geld naartoe. Tegelijk waren het pand en interieur van het hoofdkantoor duidelijk aan een upgrade toe. Uitgangspunten voor de renovatie en het meubilair: zoveel mogelijk hergebruik en recycling, en een bescheiden uitstraling. Voor de medewerkers uit het veld wilde AzG graag een gastvrije atmosfeer creëren. Een plek waar ze thuis komen. Studio Valkenier en Gispen pakten deze uitdaging samen op.

Letterlijk en figuurlijk landen op de thuisbasis

AzG is het hoofdkantoor van het Operationeel Centrum Amsterdam: een samenwerkingsverband van Artsen zonder Grenzen Nederland, Duitsland, India en het Verenigd Koninkrijk. Samen geven zij medische noodhulp over de hele wereld. Verschillende afdelingen in het hoofdkantoor in Amsterdam zorgen voor coördinatie en ondersteuning. Monique van Slooten, Facilitair Manager bij de noodhulporganisatie: ‘Op het moment dat ons huurcontract afliep, konden we in het pand blijven maar de tand des tijds was behoorlijk te zien. In de zoektocht naar een nieuw exterieur en interieur waren ‘modesty’ en een ‘welcoming atmosphere’ belangrijke kernwaarden voor ons. Het geld gaat in de eerste plaats naar medische noodhulp. Maar we vinden het ook belangrijk dat onze mensen uit het veld, die soms vaak maandenlang op plekken wereldwijd noodhulp bieden, zich welkom voelen als ze weer in Amsterdam aankomen. Zodat ze letterlijk en figuurlijk kunnen landen.’

Klant aan het woord

We hebben echt als een team met Studio Valkenier en Gispen samengewerkt. Onze wensen voor het meubilair waren: Arboverantwoord, flexibel en comfortabel. En waar mogelijk een kozen we voor duurzame materialen. Gispen heeft daarin echt met ons meegedacht en stelde een ‘menukaart’ voor van verschillende typen producten. Bijzonder in dit traject is dat Gispen ook bezig was bij de gemeente Amsterdam. We konden maar liefst 80 bureaus en bureaustoelen van de gemeente overnemen – zeker 25% van ons nieuwe meubilair, is geschonken door de gemeente.’

Monique van Slooten Facilitair Manager bij Artsen zonder Grenzen

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Van sounding boards tot proefopstellingen

AzG Nederland vroeg Studio Valkenier als gebouw- en interieurarchitect: een lokale studio die op verschillende plekken in Amsterdam al een mooie stempel heeft achtergelaten als het gaat om slim hergebruik. Oprichter Wouter Valkenier: ‘We kijken telkens weer hoe we met heel eenvoudig materiaalgebruik zo effectief mogelijk kunnen omgaan. Waar kunnen we upcyclen, dus van restproducten nog iets moois maken? Hoe kunnen we bouwmaterialen slim recyclen?’ De aftrap waren sounding boards (klankbordsessies) op alle afdelingen onder leiding van Studio Valkenier. Tijdens deze workshops konden medewerkers hun input geven over de gewenste indeling en inrichting van het pand. WorkWire was verantwoordelijk voor het nieuwe werkplekconcept. Voor het meubilair liet de noodhulporganisatie drie partijen proefopstellingen verzorgen, uitgebreid te testen door alle medewerkers. Monique: ‘Gispen kwam als winnaar uit de bus.’

Rondje door het Gispen Inspiratiecentrum

Meerten Castelijns, als Business Manager bij Gispen het eerste aanspreekpunt voor Artsen zonder Grenzen: ‘We werkten eerder al samen met Studio Valkenier voor de Stadstimmertuin van de gemeente Amsterdam. Bij aanvang van de samenwerking zijn Wouter en Monique in het Gispen Inspiratiecentrum in Culemborg komen kijken naar verschillende typen werk-, overleg- en vergaderplekken. Dat geeft meteen een goed beeld van de mogelijkheden en de keuzes die je kunt maken.’ AzG koos voor een mix van verschillende productlijnen. Zo zijn in het restaurant flexibele Gispen Dukdalf klaptafels toegepast met Nomi stoelen. De barkrukken in het restaurant zijn van HAY. Gispen verzorgde ook maatwerk: vier grote tafels met een Dukdalf onderstel en een maatwerk blad. In de vergaderruimtes staan Gispen Team vergadertafels in verschillende afmetingen, met gestoffeerde Nomi stoelen voor extra comfort. De bureaus die AzG kon overnemen van de gemeente Amsterdam vulden we aan met Gispen TM bureaus, waarvan 20% zit/sta. Oude bureaubladen transformeerden we tot akoestische tussenschermen tussen bureaus. De bureaustoelen van de gemeente vulden we aan met Gispen Zinn bureaustoelen. Bij de pantry’s plaatsten we hoge UT tafels.

Upcycling en recycling

In het nieuwe interieur komen op allerlei plekken oude elementen terug, op een slimme manier hergebruikt. Wouter: ‘Van oude meerpalen uit de haven maakten we een robuuste balie in de entreeruimte en diverse plantenbakken en bankjes door het hele gebouw. Oude raamkozijnen werden nieuwe vitrinekasten waar nu planten in staan. De medewerkers uit het veld nemen regelmatig bedankjes mee van hun standplaatsen; die waren voorheen op verschillende plekken door het kantoor te zien maar dat maakte een wat rommelige indruk. Nu komen de geschenken in de inbouwkasten in de vergaderzalen. Dat geeft rust op de verschillende verdiepingen. We zetten de bestaande klimaatinstallatie opnieuw in, pasten crade-to-cradle tapijt toe en gebruikten Zweedse verf op lijnoliebasis. Elke verdieping heeft een eigen basiskleur, goed voor de herkenbaarheid en oriëntatie.’

Architect aan het woord

Het denken in kringlopen en upcyclen van materialen zijn kenmerkend voor onze aanpak. Tel daarbij op een gezonde dosis ambachtelijke imperfectie. Leuk om, na de Stadstimmertuin in Amsterdam, opnieuw met Gispen samen te werken. Hun toegevoegde waarde voor mij: de goede proefopstellingen vooraf – zoals gevraagd niet de luxe- maar de ‘modest’-lijn – de prijs-kwaliteitsverhouding én de flexibiliteit van het meubilair, en hun proactieve manier van schakelen. We zijn beiden heel trots op het eindresultaat.

Wouter Valkenier Studio Valkenier

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Archief- en fietsenkelder wordt aangename stilteruimte

Het eindresultaat: flexibele werkplekken met behoud van de afdelingsstructuur. Een interieur dat zowel verdere groei als krimp faciliteert. En zoals gewenst minder fysieke opbergruimte. De kelder van het pand, voorheen gevuld met fietsen en archief, is met daklichten, een uitgekiend lichtplan en Gispen-meubilair omgetoverd tot een concentratieruimte met bibliotheeksfeer. Monique: ‘De rest van het pand is heel open en transparant van karakter. Zowel de begane grond met een caféstijl en verschillende ontmoetingsplekken, als de werkplekken. Op de kelderverdieping kunnen mensen zich even volledig terugtrekken en rustig werken. Bovendien is daar nu ons interne trainingscentrum gevestigd. Ook heel fijn, want daarvoor moesten we eerder naar buiten uitwijken.’

Hoe bevalt het?

Monique: ‘Er zijn nog steeds mensen die hier voor het eerst binnenlopen. De reacties zijn elke keer weer enthousiast. Per dag komen er zo’n drie tot vijftien medewerkers binnen die het hele jaar in het veld werken en tussendoor één à twee dagen naar kantoor komen om te debriefen. Sommigen komen vanaf Schiphol rechtstreeks naar het hoofdkantoor. Uiteraard vinden zij hier goede koffie aan de balie, wasfaciliteiten, een rustige ruimte op de bovenverdieping met hangmatten en naast een fijne binnensfeer ook een mooie buitenruimte.’



‘In totaal zijn bijna vierhonderd medewerkers aan ons kantoor verbonden; gemiddeld werken er elke dag zo’n 230 mensen op kantoor. Sommigen moeten wennen aan de meer open structuur. Met name het flexibel werken, geen eigen bureau meer hebben en dus proactief bedenken wat je gaat doen en waar je dan gaat zitten, is nieuw. Ook merken we dat we toch wel heel graag met elkaar babbelen, maar gelukkig zijn er door het hele pand akoestische oplossingen. En we hebben natuurlijk de nieuwe ruimte in de kelder. Kortom: wij zijn blij.’



Fotografie: Chris van Koeverden

Producten gezien in dit project

CE Talk Wouter Valkenier

Studio Valkenier wil impact maken door creatie van een ‘gesamtwerk’ waarin alles samen komt.

Wij praten met Wouter Valkenier over het project Artsen zonder Grenzen, andere circulaire projecten van de studio en hun ambities.


Meer lezen over circulair inrichten

loader