'Wij zijn geen eigenaar, wij betalen voor gebruik'

'Wij zijn geen eigenaar, wij betalen voor gebruik'

Copper8

De 8e verdieping van het 100 Watt gebouw in Amsterdam is volledig duurzaam getransformeerd om kantoorruimte te bieden aan duurzame ondernemers. Dit icoonproject op het gebied van circulaire economie is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen initiatiefnemers Copper8 en Cocon Vastgoed samen met architectenbureau BETA, tapijttegelfabrikant Interface en Gispen.

Zichtbaar hergebruik

 

Copper8 is een adviesbureau nieuwe stijl dat zich richt op het realiseren van duurzame doorbraken in de gebouwde omgeving en de maakindustrie. Het bureau richt zich op het daadwerkelijk neerzetten van icoonprojecten welke laten zien dat duurzaamheid loont, en benutten hierbij samenwerking als middel.

 

Zelf wilde Copper8 graag een kantooromgeving realiseren welke passend is bij haar identiteit: authentiek duurzaam, maar ook professioneel. Het adviesbureau wordt géén eigenaar van de inrichting, maar betaalt slechts voor gebruik. Bij de keuze van het kantoormeubilair staan hergebruik en herwinning van grondstoffen centraal.

 

 

Anti weggooi-maatschappij

 

Architectenbureau O+A kreeg de opdracht om in de open ruimte balans aan te brengen tussen geborgenheid en openheid. Zodat elk bedrijf haar eigen ruimte heeft en ruimte is voor samenwerking. Voor Copper8 was zichtbaar hergebruik van materiaal een belangrijk uitgangspunt, en zodoende werd de beschikbare keten aan bouwstoffen bepalend voor het ontwerp. 

 

Twee andere (renovatie)projecten van Cocon Vastgoed vormden uiteindelijk de bron van bouwmaterialen: zo zijn de vergaderzalen afkomstig uit het oude Stadsdeelkantoor van de Baarsjes, en zijn de wanden gemaakt van deuren uit een verzorgingstehuis aan de Amsteldijk. Het resultaat is een sterk aanwezige, gelaagde esthetiek welke tegelijk onomstotelijk een kritiek op de weggooi-maatschappij communiceert.

Klant aan het woord

Wij willen met ons kantoor graag onze identiteit uitdragen. Een maximaal circulair interieur hoort daarbij, waarbij we zowel ‘ervaren’ meubels inzetten maar ook meubels die volgens de circulaire principes ontworpen zijn. Gispen heeft zich enorm verdiept in wat circulariteit betekent en welke producten daarbij horen. Daarnaast is de wens van Gispen om klanten en leveranciers zoveel mogelijk bij de ontwikkeling van Circulaire Economie te betrekken, erg positief. Er staan immers nog veel vragen open over de optimale toepassing hiervan. Het ontwikkelen van meer kennis en het echt op gang brengen van een circulaire economie mét elkaar is daarom een voorwaarde.

'Wij houden van duurzame producten, waarvan bekend staat dat deze óók bij intensief gebruik mooi oud worden'

Cécile van Oppen Consultant at Copper8 Zo'n mooie inrichting wil ik ook

Waardebehoud

De principes van hergebruik en ‘Circulaire Economie’ zijn ook doorgetrokken naar het interieur. Voor de inrichting werd gezocht naar een synergie tussen inspirerend design en waardebehoud. Zodoende is er een mix te zien van Gispen-producten met een bewezen lange levensduur én onderscheidende materialen op het gebied van afbreekbaarheid of hergebruik.

Er is een basisinrichting gekozen in de kleuren zwart, wit en grijs met hout en staal om het tijdloze karakter te waarborgen. Alle toegepaste stoffering is Ecolabel Flower gecertificeerd en een aantal tafels is gemaakt van sloophout.

 

 

Toekomstige flexibiliteit

 

 

Zo zijn TM SteelTop werkplekken toegepast die bijna geheel uit één grondstof bestaan, zodat deze makkelijk afbreekbaar zijn.

In de bibliotheek staan Gispen 101 stoelen die al in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt kwamen en zich meer dan ruimschoots hebben bewezen als het gaat om kwaliteit en herbruikbaarheid.  

De keuze voor dit meubilair garandeert ook toekomstige flexibiliteit. Extra aantallen zijn namelijk makkelijk te leveren en gebruiksmogelijkheden eenvoudig uit te breiden, mochten werkzaamheden van Copper8, zoals verwacht, verder groeien.

 

 

Tweede leven

 

 

De vloerbedekking biedt wederom een mooie balans tussen nieuwe duurzaamheid en hergebruik. In de kantoorruimte en gangen is de Net-Effect collectie aangebracht. Deze is gemaakt met 100% gerecycled garen dat afkomstig is van oude gebruikte visnetten. De visnetten worden in de Filipijnen en Kameroen verzameld door lokale gemeenschappen. In de vergaderruimtes is oud projecttapijt aangebracht welke letterlijk een tweede leven krijgt.    

Fotografie: Chris van Koeverden

Toegepaste producten in dit project

loader