Eigen identiteit voor opleidingen, binnen één herkenbaar geheel

Eigen identiteit voor opleidingen, binnen één herkenbaar geheel

Fontys Hogeschool, Nexus

Een voormalig TNO-pand op de campus van Eindhoven University of Technology (TU/e), huisvest drie opleidingen van Fontys Hogeschool. Het is dé plek voor een educatieve carrière in de techniek. Daarnaast is deze open community toegankelijk voor onderzoeks- en bedrijfsleven. Het pand is getransformeerd tot een toekomstgericht onderwijsgebouw. Studio Groen + sCHILD maakte het interieurontwerp voor de vijf verdiepingen. Gispen vertaalde dit in nauwe samenwerking met Fontys naar een totaalinrichting met zowel nieuw als hergebruikt meubilair en maatwerk.

Toekomstgericht onderwijsgebouw

De faculteiten Toegepaste Natuurwetenschappen, Engineering & Automotive en Bedrijfsmanagement, Educatie & Techniek van Fontys zochten een nieuw gezamenlijk onderkomen. Deze drie instituten verzorgen samen met 27 andere opleidingen hoger beroepsonderwijs aan 45.000 studenten in Zuid-Nederland. De voormalige TNO-locatie op de TU/e campus bleek een geschikte plek. Dit gebouw moest echter volgens opdrachtgever Maarten Sars wel getransformeerd worden tot een toekomstgericht onderwijsgebouw. ‘We willen dat de opleidingen op een natuurlijke manier met elkaar in aanraking komen. Gedeelde werkruimtes en ontmoetingsplekken stimuleren samenwerking en bevorderen de zichtbaarheid van de opleidingen. Tegelijkertijd moet binnen het totale gebouw elk instituut zijn eigen gezicht hebben. Die eenheid in verscheidenheid heeft Studio Groen+Schild vastgelegd in een interieurontwerp met verschillende kleurenpaletten, waaruit elke opleiding zelf kon kiezen. Voor de inrichting hebben we daarop samen met de interieurarchitect van Gispen voortgeborduurd.’

Klant aan het woord

Fontys betrekt docenten en medewerkers graag expliciet bij de inrichting. We bieden ze veel keuzevrijheid; zíj moeten immers in een nieuwe omgeving werken, onderzoeken en verblijven. Daarnaast hechten we aan hergebruik van bestaand meubilair. Tel hier de enorme omvang en korte tijdspanne bij op en je kunt beslist van een uitdaging spreken. Samen met Gispen hebben we veel energie gestoken in het voortraject. Daarnaast was het een goede zet om een loods te huren waar al het meubilair per zone klaar stond. Zo kon Gispen direct na oplevering door de aannemer gaan inrichten. Dat is zeer goed verlopen.

Maarten Sars Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Zeer intensieve samenwerking

Het interieurontwerp van Studio Groen+Schild was voor Gispen het uitgangspunt voor het losse, vaste en maatwerkmeubilair. Het Gispen projectteam bestaande uit onder andere Isabelle Fiddelers, projectleider, en Maarten Houdijk, accountmanager, werkten voor de inrichting zeer nauw samen met Fontys. Maarten Houdijk: ‘De intensieve samenwerking en zeer open houding van alle deelnemende partijen waren heel bijzonder. Geen overbodige luxe in een omvangrijk project zoals dit, dat ook binnen een strak tijdsbestek moest worden opgeleverd. Daarnaast vroeg Fontys ons het oude meubilair mee te verhuizen. Dat betekende dat we vanuit meerdere locaties moesten bekijken wat kon worden hergebruikt en gerefurbished. Daar zijn we in dit project heel ver mee gegaan.’

Slim hergebruik

Een paar voorbeelden van slim hergebruik: maar liefst 265 bureaustoelen zijn opnieuw gestoffeerd en technisch verbeterd. Gispen heeft voor 250 oude kunststof zaalstoelen hoezen op maat gemaakt; deze stoelen worden nu ingezet als vergaderstoelen. Van 109 computerstoelen zijn de oncomfortabele kunststof kuipen vervangen door gestoffeerde kuipen uit de Gispen Triennial stoelenlijn. Isabelle Fiddelers: ‘In hergebruik gaat Fontys ver. De bovenstukken van de computerstoelen zijn inmiddels weer elders hergebruikt en de oude whiteboards heeft Fontys geschonken aan een minder vermogende (onderwijs)instelling. Ook hebben we gebruikte treinbanken uit de oude locaties – in verschillende formaten – weten om te vormen tot 150 meter treinbanken die er als nieuw uitzien!’

Interieurarchitect aan het woord

De meest in het oog springende ruimtelijke ingreep die we in het gebouw hebben gedaan, is het stalen lint dat de leerpleinen met elkaar verbindt. Uit de workshops met de gebruikers bleek dat de instituten op zoek zijn naar verbinding en hun eigen identiteit willen etaleren. Het frame biedt studenten de mogelijkheid om te communiceren wie ze zijn en wat ze doen. LED-schermen, prikborden, een boekenkast en een heuse kas, weerspiegelen de identiteit van de verschillende instituten. Ik ben er een paar keer geweest en zie dat Het Lint bijdraagt aan de vorming en versterking van de community in Nexus.

Ellen Schild interieurarchitect Studio Groen+Schild

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Stalen lint als rode draad door het gebouw

Het meest opvallende is Het Lint dat door het hele gebouw loopt. Deze stalen constructie loopt als een rode draad door het vijf verdiepingen tellende onderwijsgebouw. In het frame van Het Lint kunnen verschillende panelen worden geplaatst. Hiermee kunnen de opleidingen hun plek en identiteit benadrukken. Isabelle Fiddelers: ‘Ze bepalen zelf welke panelen ze willen. Zo zijn er houten panelen, perspexpanelen in de kleuren van de drie paletten, er zijn panelen met mossen, bulletinboards en beeldschermen. Er zijn ook extra panelen geleverd, zodat de opleidingen tussentijds kunnen wisselen, bijvoorbeeld om afstudeerprojecten te tonen. De omvang van dit project én de keuzevrijheid die Fontys de (deel)opleidingen biedt, maken Nexus echt uniek.’

Hoe bevalt het?

Inmiddels werken, studeren en onderzoeken de drie technische opleidingen en hun studenten in Nexus. Draagt de inrichting bij aan samenwerking en inspiratie? Maarten Sars: ‘Ik hoor terug dat men het een prettige, lichte en frisse omgeving vindt om in te verblijven. Het bijzondere is dat iedereen denkt dat alles nieuw is! Zelf beschouw ik dat als een indirect en groot compliment. Zeker als je weet hoeveel materiaal en meubilair we hebben hergebruikt en gerevitaliseerd. Helemaal prettig is dat we nauwelijks naleveringen of opleverpunten hebben gehad. Alle lof voor de gedegen voorbereiding door Gispen en de intensieve samenwerking.’

 

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Medewerker aan het woord

Naast hergebruik koos Fontys voor nieuw meubilair. Zo leverde Gispen o.a. 39 concentratiecorners en 389 TM-werkplekken. Ook hiervoor verzorgden we aanpassingen en maatwerk. We hebben voor de TM-werkplekken tussenwanden gemaakt en gestoffeerd in de palet-kleuren en in de wanden van de concentratiecorners hebben we beeldschermen verwerkt. De aansluitkabels – en overigens al het kabelmanagement van het onderwijsgebouw – hebben we maar liefst 4 meter de lucht in netjes weggewerkt naar de plafonds. Het was een bijzondere en complexe puzzel waar ik met heel veel plezier aan heb bijgedragen.

Isabelle Fiddelers projectleider Gispen

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Toegepaste producten in dit project

loader