‘Vernieuwende open onderwijsomgeving, 100% verplaatsbaar’

‘Vernieuwende open onderwijsomgeving, 100% verplaatsbaar’

Fontys ICT InnovatieLab (gebouw TQ)

Beroepsonderwijs midden tussen de maakindustrie op Strijp-T in Eindhoven. Fontys Hogeschool ICT opende hier een nieuw InnovatieLab. Twee verdiepingen, bij elkaar maar liefst 2.000 vierkante meter, waar studenten, docenten en bedrijfsleven samenwerken aan innovaties en kennis delen. Voor het interieurontwerp en de inrichting lag er een grote uitdaging: álles moest te demonteren en verplaatsen zijn. Die uitdaging gingen Fontys, Gispen en Bossche Studio’s samen aan.

Nieuw onderwijsconcept

Op de campus in Eindhoven groeide de ICT-opleiding van Fontys uit haar jasje. Toen er extra ruimte nodig was voor 300 studenten, besloot Fontys twee verdiepingen te huren in gebouw TQ op Strijp-T. Dit oude Philips-terrein wordt net als Strijp-S compleet herontwikkeld. Maarten Sars, Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys: ‘Voor ons was het een geweldige kans om op deze plek, in het oude industriële erfgoed, een nieuw onderwijsconcept neer te zetten. Zeker een opleiding als ICT met alle innovaties van dien, wil ín het werkveld zitten. Onze derde- en vierdejaars ICT-studenten zitten nu tussen de bedrijvigheid in de rest van het pand. En nog mooier: ze werken ook samen met diverse bedrijven. In onze nieuwe leeromgeving hebben we ruimte gemaakt voor zogenaamde ‘Partners in Innovatie’; zij kunnen bij ons een werkplek huren.’

Klant aan het woord

‘Een duurzaam, herbruikbaar én 100% verplaatsbaar interieur. In no time te realiseren. Dat was de ontwerp- en inrichtingsopgave die wij Bossche Studio’s en Gispen meegaven voor onze nieuwe onderwijsomgeving. Dan komt het aan op het volste vertrouwen in elkaar en daarin hebben beide partners zich bewezen. Net als bij andere projecten heeft Gispen slim meegedacht over hergebruik van meubilair – ook een belangrijk aspect voor ons.’

Maarten Sars Projectleider Huisvesting en Facilitaire Zaken bij Fontys

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Eenvoudig te demonteren en opnieuw op te bouwen

De eigenaar van het pand gaf Fontys een belangrijke voorwaarde mee: na een jaar moesten zij zich verplaatsen binnen het gebouw en verdergaan in een ander gebouwdeel. Het pand is nog in ontwikkeling. Vloeren, plafonds, binnenwanden, kozijnen, het meubilair – alles moet dus eenvoudig te demonteren of los te draaien zijn en op een andere plek te herplaatsen. Opdrachtgever Maarten Sars: ‘We hebben elkaar echt uitgedaagd om dit te realiseren.’

 

Interieurontwerper Claartje ten Have, die dit project samen met collega Misha Breuer van Bossche Studio’s oppakte: ‘Het industriële pand zelf is prachtig, daarvan wilden we zoveel mogelijk in het zicht laten. Met losliggende tapijttegels, plafondeilanden aan kabels, losse boxen als overlegruimten en dergelijke hebben we ervoor gezorgd dat alles te verplaatsen is.’ Maarten Houdijk, accountmanager bij Gispen: ‘Ook het meubilair is modulair opgebouwd, eenvoudig uit elkaar te halen en opnieuw op te bouwen. Zoals bureaulijn CIMO, de maatwerk balies die interieurbouwer Sant verzorgde, de lockers, en de whiteboards die we plaatsten als tussenschermen tussen overlegplekken.’ Bijzonder detail: de steigerbuizen waaraan deze borden bevestigd zijn, zitten niet vast maar zijn tussen de vloeren en plafonds geklemd.

Je waant je niet in een school

Wie rondloopt op de twee verdiepingen, waant zich niet in een school. Lokalen of collegezalen zijn er niet; werken in projectgroepen staat centraal. De nieuwe onderwijsomgeving is open en biedt verschillende mogelijkheden om samen te werken en te overleggen. Elke verdieping start met een open ontvangstruimte, waar grotere groepen instructies kunnen krijgen of een presentatie van het werkveld kunnen bijwonen. Daarna volgt, in dezelfde open ruimte, in het midden een Labruimte voor samenwerking en kleinere instructies. Daarachter bevinden zich meerdere ‘boxen’, afgesloten maar wel transparante ruimtes voor overleg of stilte- en archiefruimte. Aan de buitenzijdes zijn er op beide langgerekte verdiepingen diverse open overlegplekken gecreëerd met treinzitjes.

 

Interieurontwerper Claartje ten Have: ‘De buitenzijdes hebben we bewust wat rustiger gehouden. Daar ploffen de studenten neer met hun spullen, jassen en tassen. In de middenzones hebben we meer kleur aangebracht. Bijvoorbeeld door de boxen te bekleden met aquablauw vilt.’ Ook de achterzijde van de whiteboards is bekleed met vilt. Samen met de plafondeilanden en vloertegels geeft dit akoestische rust. Belangrijk in een open en industrieel gebouw als dit.

Architect aan het woord

‘Het idee van een OIL – een open ICT Lab – had Fontys ook al op andere plekken uitgeprobeerd. De elementen lagen vast. Het feit dat alles verplaatsbaar moest zijn, was een extra uitdaging voor ons. Samen met Gispen hebben we een basic sfeer gecreëerd, passend bij de ICT-studenten. Met blauwe en groene accenten en hout voor de warmte. We werken voor Fontys vaker samen met Gispen en weten elkaar blindelings te vinden.

Claartje ten Have interieurontwerper bij Bossche Studio’s

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Hergebruik vanuit bestaande opslag

Meubilair dat nog goed is maar tijdelijk niet gebruikt wordt, heeft Fontys in opslag staan. Maarten Sars: ‘Ik zie het als een gezamenlijke doelstelling om elkaar te triggeren in hergebruik, vanwege de duurzaamheidsgedachte. Gispen kwam met het voorstel om, naast het toepassen van nieuw meubilair en bestaand meubilair, ook binnen de opslag te kijken naar mogelijkheden voor revitalisering.’ Maarten Houdijk: ‘We hebben uiteindelijk zestig bestaande bureaustoelen van Fontys geherstoffeerd en volledig gecontroleerd op hun werking. Ook hebben we meubilair van andere locaties hergebruikt. Het nieuwe meubilair dat we leverden voldoet voor 80% aan het Design Framework dat Gispen in samenwerking met TNO ontwikkelde met het oog op circulair ontwerpen.’ Voorbeelden hiervan zijn de circulaire en modulaire CIMO-bureaus die eenvoudig van enkele werkplek naar duoplek kunnen worden omgebouwd – of andersom. De verrijdbare en in hoogte verstelbare Nomi en Triennial stoelen. En verrijdbare Scrumtafels, voor zowel zittend als staand overleg.

Hoe bevalt het?

Opdrachtgever Maarten Sars: ‘Het grootste compliment kwam vanuit mijn eigen opdrachtgever, het ICT-instituut. Zij zeiden: ‘Voor de vakantie lag hier alleen nog een kale vloer. Nu komen we terug en is er een compleet nieuwe wereld ontstaan. We kunnen onze laptop openklappen en meteen aan de slag.’ Wat ik ook mooi vind is dat ik over het gerevitaliseerde meubilair núl opmerkingen heb gekregen. Het sluit naadloos aan bij de rest, heeft gevoelswaarde nieuw. Zowel docenten als studenten zijn erg enthousiast over hun nieuwe onderwijsomgeving.’

 

Fotografie: Claartje ten Have

Toegepaste producten in dit project

loader