Radboudumc, afdeling Tandheelkunde

Radboudumc, afdeling Tandheelkunde

Radboudumc, afdeling Tandheelkunde

Patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek onder een dak, in een volledig gerenoveerd gebouw met slimme combinaties van oud en nieuw. Het Tandheelkundegebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen is een prijswinnend ontwerp van Inbo (Gulden Fenix, Architectuurprijs Nijmegen, genomineerd voor de Arc 18 interieur, eervolle vermelding interieur award) en Ex Interiors in samenwerking met Wiegerinck architecten. Gispen verzorgde het interieur voor het entreegebied, wacht- en behandelruimtes en zorgde voor een bijpassende onderwijs- en werkomgeving.

Uitnodigend zorg- en onderwijsgebouw

Uit het juryrapport van de Architectuurprijs Nijmegen 2017: ‘Een prachtige, effectieve transformatie van een brutalistisch gebouw tot een licht, uitnodigend en groots zorg- en onderwijsgebouw. De jury was al onder de indruk bij het benaderen van dit gebouw, maar viel binnen van de ene in de andere aangename verrassing. De gedurfde keuze voor behoud is op een buitengewone manier uitgevoerd, waarbij steeds slim is gekozen voor combinaties van oud en nieuw. Het project is een pleidooi voor het vaker hergebruiken van gebouwen.’

 

Opdrachtgever Nicolai Giling, bedrijfsleider van de afdeling Tandheelkunde ten tijde van de renovatie: ‘Er lagen al nieuwbouwplannen, maar we hebben toch gekozen voor een complete renovatie van het bestaande gebouw. De laagbouw is compleet vernieuwd en de hoogbouw is volledig gerenoveerd.’ Het vernieuwde pand is klaar voor de toekomst dankzij een verbeterde interne ordening, een duurzaamheidsslag (energiebesparing stond voorop), comfortverhoging, degelijke materialen – doorgevoerd tot en met de inrichtingselementen – en een eigentijdse uitstraling.

Klant aan het woord

‘Onze visie en de in te zetten lijn voor het interieur stonden vast. We vroegen Gispen om een creatieve invulling; denk met ons mee vanuit jullie expertise. Gispen heeft laten zien dat ze het snapten en droeg goede alternatieven aan die zowel in prijs, kwaliteit als uitstraling pasten bij wat wij, samen met onze interieurarchitect, voor ogen hadden. In zeker 40% van de gevallen hebben we voor deze alternatieven gekozen.’

Nicolai Giling bedrijfsleider afdeling Tandheelkunde tijdens de renovatie

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Japanse tuin als inspiratiebron

Het Tandheelkundegebouw is de plek waar studenten Tandheelkunde en Mondzorgkunde worden opgeleid, waar wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt én waar patiënten terecht kunnen voor behandelingen. Nicolai Giling: ‘Voor ons is het heel belangrijk dat de patiënten zich welkom voelen. Bijna niemand kijkt uit naar een tandartsbezoek, zeker angstige patiënten niet of patiënten die voor een complexe behandeling komen. Daarom wilden we hen een sfeer van rust en comfort bieden.

 




Ex Interiors: ‘De Japanse tuin was onze inspiratiebron bij het ontwerp van het entreegebied. Het idee achter de Japanse tuin is dat een natuurlijk landschap wordt aangelegd, maar dan in perfectie. Dit straalt rust en sereniteit uit. Dat zie je nu terug op het zogenaamde kliniekenplein op de begane grond met de ontvangstbalie, wachtruimtes en een restauratieve voorziening. We kozen voor een heldere, minimalistische indeling en strakke witte meubels en gietvloeren verrijkt door markante tapijten. Groen-blauwe kleuren in combinatie met warme houttinten leveren een mooi contrast op met het karakteristieke beton van het gebouw.’

Van versnipperde oplossingen naar krachtig geheel

Naast het Kliniekenplein inclusief behandelkamers huisvest het gebouw een onderwijspraktijk op de eerste en tweede verdieping, een skills lab en onderzoekslaboratorium op de derde verdieping en een kantooromgeving met een mix van open en gesloten werkplekken en multifunctionele vergaderkamers op de vierde en vijfde verdieping. Nicolai Giling: ‘We streefden naar een bepaalde eenheid binnen het gebouw. In de loop der jaren waren er versnipperde deeloplossingen ontstaan voor het meubilair. Het nieuwe meubilair moest zich binnen het hele gebouw tot elkaar verhouden, zonder dat het geheel té uniform werd.’ Meerdere partijen werd gevraagd een aanbieding te doen voor de inrichting. Na een minicompetitie inclusief presentatie en proefplaatsing won Gispen de opdracht.

Architect aan het woord

‘De definitieve invulling van het los meubilair komt binnen projecten vaak aan het einde voor ons, maar is wél beeldbepalend. Wij zijn redelijk sturend, maar het is heel waardevol als je inrichtingspartner tot het einde blijft meedenken en aanvullen. Het mooie aan dit project vind ik dat er samen met de opdrachtgever echt vanuit de gebruikers is gedacht. Daar heb je elkaar ook echt bij nodig.’

Hetty Keiren projectleider bij Ex Interiors

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Maatwerk in stoffering

Peter van der Linden, New Business Manager Zorg bij Gispen: ‘Het eindresultaat is een mooie mix van producten uit ons assortiment die verschillende manieren van ‘wachten’ of ‘werken’ ondersteunt. Van hoog tot laag zitten in het ontvangstgebied; van jezelf terugtrekken tot anderen ontmoeten en samenwerken in de werkomgeving. Het maatwerk zit hem met name in de gekozen stofferingen; door het hele pand heen is een prachtige kleurensfeer ontstaan die mooi aansluit op het basisidee van de Japanse tuin.’ In de koffiecorners staan TM-tafels met schuine poten en massief houten bladen met daarbij zwarte More or Less-stoelen. In de studieomgeving staan maaatwerk studietafels en Triennial Work stoelen of neemt men plaats in TST relaxfauteuils. In de vergaderzalen staan ovale TM-tafels met Turn-stoelen. In de werkomgeving zijn zit/sta Scrumtafels en Multilounge nissen toegepast.

 

Hetty Keiren: ‘De samenwerking met Peter was erg prettig. Bij zo’n omvangrijk project zijn er veel details, van een specifieke poot of stof tot leuning. Dan is het fijn als iemand daar scherp op is – klopt het, hebben we alles? – goed meedenkt en je continu op de hoogte houdt.’

Hoe bevalt het?

Nicolai Giling: ‘Het was een complex en omvangrijk project met verschillende fases in de oplevering van het meubilair. Tijdens de uitvoering was het hier en daar even zoeken om elkaar te vinden. Het eindresultaat mag er zijn. Het totaalplaatje is heel mooi en goed en is niet voor niets beloond met een prijs en meerdere nominaties. De meeste gehoorde eerste reactie is ‘wow, dit is mooi’! Vraag je het aan de patiënten, dan vindt de een de entreehal prachtig, de ander had het liever kleiner en intiemer gezien – maar dat hou je altijd; smaken verschillen nu eenmaal. Wat ik heel belangrijk vind, naast een goede uitstraling, is de kwaliteit van de geleverde producten en die is goed: de inrichting is robuust en degelijk, kan tegen een stootje en is goed te reinigen.’

 

Fotografie:

Foto's 1-6: Alexander van Berge

Foto's vanaf nr 7: Chris van Koeverden

Producten gezien in dit project

loader