Van donkere loods naar open en lichte kantooromgeving

Van donkere loods naar open en lichte kantooromgeving

Rutges Vernieuwt

Familiebedrijf Rutges Vernieuwt is al 125 jaar specialist in renovatie en onderhoud van woningen en gebouwen. In 2008 verzorgde Gispen het interieurontwerp en de inrichting van het destijds nieuwe pand in Utrecht/De Meern. Een compliment: de samenwerking en het eindresultaat bevielen zo goed, dat Rutges elf jaar later opnieuw aanklopte voor de totaalinrichting van een tweede pand in Amsterdam. Een grote loods die naast magazijn en opslag ook een hoogwaardige kantooruitstraling moest krijgen. In nauwe samenwerking met interieurontwerper Mariët Hendrikx van MHIO en diverse andere partners kwam een prachtig eindresultaat tot stand.

Rigoureuze verbouwing

Marius Rutges, oud-directeur van Rutges Vernieuwt (zoon Dennis heeft het stokje overgenomen als algemeen directeur) is nu lid van de Raad van Advies en verantwoordelijk voor alle facilitaire zaken en verbouwingen. Hij blikt kort terug op 2008: ‘Toen zochten we een partner bij wie we het totale concept kwijt konden, dus zowel interieurontwerp als meubilair. Die partner vonden we in Gispen. We hebben altijd contact gehouden voor het aanvullen of vernieuwen van meubilair in onze vestiging in De Meern.’ Gezien een groeiend aantal opdrachtgevers in Amsterdam ging Rutges op zoek naar een tweede locatie in de hoofdstad. Marius: ‘We keken in eerste instantie naar nieuwbouw maar omdat we vrij snel wilden starten, kwamen we uit bij een grote loods in Amsterdam Noord. De uitstraling van ons pand in De Meern wilden we ook hier bereiken. Een hele uitdaging, want het was een behoorlijk donkere loods. Dat vroeg om een rigoureuze verbouwing.’

Klant aan het woord

Wij zitten in het bovensegment van de markt en bieden veel oplossingen op maat aan onze klanten. Ons nieuwe pand moest een afspiegeling zijn van de kwaliteit die wij leveren. In teamverband met de partners die ons in 2008 al bijstonden op locatie De Meern, hebben we dat zonder meer ook bereikt in Amsterdam. Het oorspronkelijk donkere pand is nu van alle kanten licht en heeft een mooie indeling met veel maatwerkoplossingen. Bovendien is het pand ingericht op groei. Zowel qua uitstraling als aantal medewerkers kunnen wij hiermee jaren vooruit.

Marius Rutges oud-directeur en verantwoordelijk voor facilitaire zaken en verbouwingen

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Transformatie dankzij vide en lichtstraat

Rutges Vernieuwt schakelde dezelfde interieurontwerper in als destijds voor De Meern: Mariët Hendrikx, inmiddels niet meer bij Gispen werkzaam maar zelfstandig opererend. Gispen leverde weer de complete losse inrichting. Mariët Hendrikx van MHIO: ‘Qua uitstraling en kwaliteit wilden we in Amsterdam voortborduren op het pand in de Meern. Voorin de loods wilde Rutges Vernieuwt het kantoordeel realiseren, bestaande uit een begane grond en eerste verdieping. Achterin kwam weinig daglicht naar binnen. Daarom heb ik voorgesteld om op de eerste verdieping een grote vide te maken. Dat betekende een behoorlijke bouwkundige ingreep; een groot gat in de betonvloer van 15 bij 5 meter, waar we vanaf de begane grond centraal in de ruimte een speelse trap met knik in hebben gehangen. Een glazen reling rondom zorgt voor makkelijk contact tussen de medewerkers op de begane grond en de eerste verdieping. Bovendien hebben we in het dak van de eerste verdieping een brede lichtstraat gerealiseerd. Zo transformeerde de loods van een donkere ruimte in een transparante, open en lichte werkomgeving.’

Bijzondere materialen en maatwerk

Zowel qua meubilair als materialen is een vertaalslag gemaakt van De Meern naar Amsterdam. Mariët: ‘Maar dan in net wat lichtere tinten, voor een meer eigentijdse uitstraling.’ Van de houten vloer op de begane grond en het tapijt met streeppatroon tot het veelvuldig toegepaste Plexwood – een innovatief en uniek houtmateriaal met een sterke lijnenstructuur. Betreed je het pand, dan zie je op de begane grond direct een lange maatwerkbalie van Plexwood. Alle vaste interieurelementen zijn op maat gemaakt door partner Het Woud. Centraal in de ruimte staat een zitje met vier fauteuils van Arco (Side by Side) met opvallende lichtcirkels erboven. Er is ook een statafel met kruk Jim van Montis. Rondom de centrale ruimte bevinden zich de werk- en vergaderruimtes. Helemaal achterin, afgescheiden door een met Plexwoord betimmerde wand met gaten erin, bevinden zich de facilitaire voorzieningen zoals een maatwerk pantry en garderobe. Op de eerste verdieping zijn er rondom de vide zowel gesloten en open kantoorruimtes.

Flexibel meubilair, verlichting op maat

Jeroen Ideler, sr. accountmanager bij Gispen: ‘De TM werkplekken die nog steeds goed bevallen in De Meern, hebben we ook in Amsterdam geleverd. In de vergaderruimtes staan Gispen TEAM tafels; in de kantine ook maar dan met wielen eronder zodat er snel verschillende opstellingen te maken zijn. Op de begane grond staan brandveilige ladekasten voor alle projectdossiers. Verder zijn in de kantoorruimtes Gispen SDK schuifdeurkasten toegepast, omtimmerd met Plexwood – meteen een scheidingselement.’ QC Light Factory verzorgde alle maatwerkoplossingen voor de verlichting. De basisverlichting bestaat uit in het plafond geïntegreerde lichtlijnen over de hele lengte van het kantoor. Deze is aangevuld met bijzondere toepassingen, zoals op verschillende hoogtes hangende kokerspots in een vergaderruimte en de kantine en wandlamp Pin wall light van Vibia in de gangzones.

Architect aan het woord

In samenwerking met de bouwkundig architect Marc de Reus hebben we met álle partijen van Rutges Vernieuwt de ruimte gekregen om goed maatwerk te leveren en de Rutges-uitstraling te bereiken. Kwalitatief in toegepaste materialen, strak en toch warm dankzij het hout. We hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen, maar het effect van de vide en de lichtstraat in het dak heeft zo goed uitgepakt! Met Gispen heb ik al een lange historie, dat werkt gewoon fijn samen. De lijntjes waren kort – ook met de andere partijen.

Mariët Hendrikx interieurontwerper MHIO

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Hoe bevalt het?

Marius Rutges: ‘Het is zonder meer geworden wat we hoopten! We zijn nu met 15 medewerkers gestart in Amsterdam, maar de inrichting is gebaseerd op ruim 30 medewerkers. Er is dus alle ruimte voor groei. Locatie Amsterdam lijkt op onze locatie in De Meern, maar dan in een modernere versie. We zijn immers weer twaalf jaar verder. Toch vind ik beide panden tijdloos.’ Mariët: ‘Ik weet zeker dat dit pand ook over 10 jaar nog steeds mooi is. Het fijne aan deze opdrachtgever is dat ze zelf ook in de bouw zitten en dat ze staan voor een bepaalde kwaliteit die je heel graag met elkaar wilt realiseren. Samen met Gispen en de andere partners is dat absoluut gelukt.’



Fotografie: Chris van Koeverden

Producten gezien in dit project

loader