Een duurzaam, volledig circulair ingericht gebouw dat iedereen raakt

Een duurzaam, volledig circulair ingericht gebouw dat iedereen raakt

Triodos Bank

Op Landgoed De Reehorst in Driebergen is een houten kathedraal verrezen die volledig opgaat in de omgeving en de omliggende natuur. Het nieuwe kantoor van Triodos Bank doet iets met iedereen die erin rondloopt, werkt of overlegt. Rust, sereniteit en het contact met de natuur zijn overal voelbaar. Interieurarchitect Odette Ex: ‘De natuurlijke verstilling maakt dat het gebouw ademt’. Zeven jaar lang werkten Triodos Bank, RAU Architecten en Ex Interiors integraal samen aan dit gesamtkunstwerk. Gispen verzorgde een volledig circulaire inrichting, in nauwe samenwerking met Meubelmakerij Het Woud.

Balans tussen natuur, cultuur en economie

Triodos Bank groeit hard. Daarom bouwde de bank een nieuw kantoor op Landgoed De Reehorst, het landgoed naast station Driebergen-Zeist waar de bank veertig jaar geleden werd opgericht. Passend bij de visie van Triodos is het een volledig duurzaam kantoor. Het hele landgoed is ontwikkeld vanuit de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans horen te zijn. Het unieke gebouw, optimaal ingepast in de omgeving, onderstreept deze visie en werd al bekroond tot Kantoorgebouw van het Jaar bij de Architectenweb Awards 2019. Sinds eind 2019 werken de medewerkers van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in hun nieuwe werkomgeving.

Klant aan het woord

Voor de inrichting van ons nieuwe kantoor hechtten we naast prijs veel waarde aan kwalitatieve eisen op het gebied van circulariteit en hergebruik, service en onderhoud en implementatie. Op al deze vlakken heeft Gispen zich bewezen als een goede partner. Circulair denken en werken kreeg veel aandacht. Gispen had een duidelijk plan van aanpak voor correctief en preventief onderhoud van het meubilair. En het hele oplever- en installatietraject is vooraf goed doordacht: we ontvingen een helder communicatieschema, een strakke logistieke planning en we zaten direct aan tafel met de mensen die het traject uitvoerden.

Ellen Wiewel Programmamanager Nieuwe Huisvesting bij Triodos Bank

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Bewuste verdeling in binnen- en buitenring

RAU architecten ontwikkelde in samenwerking met Ex Interiors een integraal concept voor het nieuwe, vijf verdiepingen tellende kantoorgebouw. De grote begane grond is semi-openbaar; naast een restaurant is er een vergadercentrum voor vergaderingen met primair externe bezoekers. Op de eerste verdieping bevindt zich een samenwerkvloer waar medewerkers elkaar ontmoeten om bijvoorbeeld gezamenlijk aan een project te werken. Deze samenwerkvloer is duidelijk verdeeld in een binnen- en een buitenring; overlegplekken zijn aan de buitenring geplaatst, in nauwe verbinding met buiten. De pantry’s en concentratieplekken zijn aan de binnenring gesitueerd. De werkplekken voor de medewerkers van Triodos Bank bevinden zich in de drie torens. Ook hier is bewust gekozen voor werkplekken georiënteerd op buiten en een functionele zone met onder meer pantry’s, belcellen en concentratiewerkplekken in de binnenring.

Organische vormen, verfijnde materialen

Kenmerkend voor het hele gebouw zijn de openheid en transparantie (werken alsof je ín het omringende bos zit!) en de prachtige lichtinval. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving. Interieurarchitect Odette Ex, die in haar eigen woorden eerder als kunstenaar dan als een architect aan het gebouw mocht beeldhouwen: ‘Hier zie je hoe interieurarchitectuur en de natuur elkaar 100% integraal versterken.’

In contact met de natuur

Odette: ‘Vanaf het allereerste moment wilden we als team een gebouw maken dat hemel en aarde met elkaar verbindt. Een ontwerp in contact met de natuur. Eigenlijk is dát in mijn ogen waar circulariteit voor staat: het gaat niet puur om materialen, maar over contact maken met de natuur. Iets waar we ver van weg zijn geraakt. Werken omringd door materialen die echt zijn, doet iets met je. We wilden een gezonde werkomgeving creëren waarin we op zoek zijn gegaan naar de perfectie maar ook de imperfectie hebben omarmd. Juist de kwetsbaarheid van alles wilden we tonen. Zo hebben we bijvoorbeeld linnen wanden toegepast voor de akoestiek. Door materialen te selecteren op hun echtheid is er een extra dimensie aan het gebouw toegevoegd, waarmee een geïntegreerd ontwerp is ontstaan dat bijdraagt aan de rust en sereniteit in het gebouw.’

Circulaire highlights

Gispen mocht de volledig circulaire inrichting verzorgen. We leverden al het losse meubilair – deels nieuw, voor een groot deel ook hergebruikt en gerevitaliseerd. Daarnaast leverden we veel maatwerk. Dit unieke project vroeg ook om een team ‘op maat’: accountmanager Egbert Bos was het vaste, eerste aanspreekpunt. Robbert de Jonge, projectleider en adviseur circulaire economie, stuurde het hergebruik en de revitalisatie van meubilair aan. Hoofdmonteur Michel ter Schegget verzorgde met een vast team van servicemonteurs in 5 weken tijd de volledige oplevering van het meubilair.

 

Enkele circulaire highlights? Robbert: ‘Triodos Bank hergebruikt circa 400 bestaande werkplekken. We konden de onderstellen opnieuw gebruiken, revitaliseerden alle bladen en vulden de bureaus aan met benodigdheden om de bekabeling netjes en veilig weg te werken. Alle ovaalvormige vergadertafels kregen een upgrade. Eén opvallende vergadertafel van maar liefst 7 meter 20 is op verzoek verkort tot 6 meter en voorzien van een nieuwe coating. Alle bestaande zitjes zijn opnieuw gestoffeerd. In speciale concentratiecellen is Gispen CIMO te zien: onze circulaire, modulaire bureaulijn met cradle-to-cradle gecertificeerde bureaustoelen van Herman Miller.’ Egbert: ‘En vergeet niet al het maatwerk, in nauwe samenwerking met Iedema Projectstoffering en Meubelmakerij Het Woud. Van ronde karpetten van Desso tot een lange houten maatwerkbank, een kast van boomstammen, een houten tribune op de begane grond en de eerste etage en twee tafels van betonciré op de begane grond.’

Architect aan het woord

Dit soort projecten komt alleen maar tot stand als er aan de opdrachtgeverskant visionaire mensen opstaan, die staan voor wat ze willen uitdragen. Samen met partijen die hun kennis durven te delen, hun ego opzij zetten en anders durven te denken. Op het pad van circulair inrichten vind ik Gispen echt een van de voorlopers. Ze nemen hun verantwoordelijkheid en hebben neergezet wat wij voor ogen hadden. De samenwerking met Het Woud was ook prettig. Prototypes maken en finetunen, proefopstellingen doen om de verhoudingen in de ruimte te zien. Het heeft allemaal bijgedragen aan dit unieke eindresultaat.

Odette Ex oprichter/eigenaar van Ex Interiors

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Hoe bevalt het?

Ellen Wiewel: ‘Onze medewerkers zijn enthousiast en werken met veel plezier op De Reehorst. De bijzondere sfeer en de transparante gevel waardoor de natuur bijna letterlijk naar binnen komt, wordt als zeer positief ervaren. We kijken uit naar het voorjaar en zijn benieuwd welke verrassingen het landgoed dan voor ons in petto heeft. Ik hoop dat onze medewerkers ook het buitenwerken ontdekken.’



Odette Ex: ‘Het gebouw raakt je bij meteen bij binnenkomst– ook mij nog steeds! Als team zijn we niet alleen erin geslaagd om de architectuur, het interieur en de natuur met elkaar te verweven, maar hebben we ook het materiële verbonden met het emotionele en het spirituele. We zijn met elkaar van een landgoed naar goed land gegaan. Van duurzaamheid naar circulariteit. En, dankzij al het hout (inclusief de houten draagconstructies) van CO2-uitstoot naar zelfs CO2-opname. Het gebruik van natuurlijke en zuivere materialen maakt dat het gebouw voelbaar ademt en hiermee de verbinding tussen hoofd en hart is gelegd. Het om durven denken is wat mij betreft geslaagd, daar kunnen we met z’n allen zeer trots op zijn.’



Fotografie: Chris van Koeverden

Foto Odette Ex: Janita Sassen

Producten gezien in dit project

loader