‘Een meer open werkomgeving die tóch rust uitstraalt’

‘Een meer open werkomgeving die tóch rust uitstraalt’

TU Delft - Valorisatie Centrum

Het Valorisatie Centrum van TU Delft verhuisde najaar 2017 naar een gerenoveerd pand. Zij kregen hier vier lege verdiepingen ter beschikking. Aan Gispen de opdracht om het interieurontwerp en de uiteindelijke totaalinrichting te verzorgen. De gebruikers van de nieuwe werkomgeving speelden een belangrijke rol in het inrichtingstraject; zij zijn van a tot z meegenomen in het ontwerpproces.

Meer samenwerken en flexibeler werken

Het pand van het Grafisch Lyceum aan de Vondellaan in Utrecht bestaat uit een hoog atrium dat twee vleugels met elkaar verbindt. In deze vleugels – met elk drie verdiepingen – bevinden zich alle onderwijsruimtes. De oude situatie leverde belangrijke beperkingen op. Opdrachtgever Koen Hillen, Hoofd ICT & Facilitaire Dienst: ‘Elke verdieping bestond uit twee lange, smalle gangen in het midden met daaromheen de leslokalen. Vóór de lessen zaten de gangen vol met studenten, vaak zittend op de grond. Dat betekende natuurlijk opstoppingen. We wilden onze leerlingen meer ruimte bieden; ruimte om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en samen te werken. En we wilden hen meer mogelijkheden bieden om met de eigen opleiding of klas een plek te zoeken die past bij de activiteit van dat moment.’

Klant aan het woord

‘Wat Gispen voor ons gedaan heeft, gaat veel verder dan meubilair leveren. Ze hebben het hele spectrum van inrichten verzorgd. Van een interieurontwerp, sessies met gebruikers om hen mee te nemen in het proces, tot en met de uiteindelijke oplevering van meubilair, wanden en verlichting inclusief projectleiding. Zo kun je vanaf het begin één lijn doortrekken. Dat zie je terug in het eindresultaat.’

Steven Koenders Projectleider Verhuizen & Inrichten bij TU Delft

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Toekomstige gebruikers direct betrokken

TU Delft vroeg meerdere partijen een presentatie te geven van hun eerste ideeën. Steven Koenders: ‘We begonnen blanco, met vier lege verdiepingen, en wilden eerst meer beeld krijgen en sfeer proeven. Daarom vroegen we alle partijen om een moodboard uit te werken.’ De toekomstige gebruikers van de nieuwe werkomgeving moesten zich goed kunnen vinden in de plannen. Daarom werd vanaf het allereerste begin een projectgroep met onder meer zeven eindgebruikers betrokken bij het inrichtingstraject. Zij waren ook aanwezig bij de eerste presentaties. Steven Koenders: ‘De presentatie van Gispen was doorslaggevend – de eerste indruk van zowel het ontwerp, Gispen als bedrijf en de interieurarchitect waarmee we zouden gaan samenwerken, was direct heel positief.’

PLAZA, LAB en HUB

Gispen werkte drie typen ruimtes uit, passend bij verschillende activiteiten. PLAZA staat voor elkaar ontmoeten. Bijvoorbeeld in de ontvangstruimte waar medewerkers hun samenwerkingspartners, gasten én elkaar treffen. HUB staat voor samenwerken. Scrummen, overleggen en werken aan flexibele werkplekken in een open ruimte, daartussen kleine overlegruimten voor een afgezonderd overleg. LAB staat voor concentratie. Afgezonderde, meer ingetogen ruimtes voor bijvoorbeeld research. Op de eerste verdieping met de centrale ontvangstruimte heeft PLAZA de nadruk. Op alle andere verdiepingen komt nu een stukje PLAZA, HUB en LAB terug. Zodat medewerkers overal de plek kunnen zoeken die het beste past bij wat zij willen doen.

Hoe creëer je rust in een open omgeving?

Het gerenoveerde pand had een industriële look met hoge ruimtes, betonnen kolommen en plafonds met ventilatiebuizen in het zicht. Als basis lag er een felgroene vloer. Nelleke Lagerwerf: ‘Het industriële gevoel komt terug in de zwarte stalen puien die we plaatsten. Tegelijk wilden we warmte en huiselijkheid creëren. Daar zorgen het houtwerk en veel planten voor. Zo staat er in de ontvangstruimte een grote maatwerk houten tafel bij een plantenwand met een presentatiescherm erin. In de werkruimtes staan maatwerk houten kasten met verticale plantenwanden erin; meteen een presentatiemeubel voor maquettes. Overleg- en concentratieplekken hebben we bewust niet aan de kop, maar in het midden van de ruimtes geplaatst; dat doorbreekt de open werkomgeving en geeft rust. Schuifdeurkasten met planten erop creëren looproutes tussen de werkplekken door en geven op die manier ook rust.’

Interieurarchitect aan het woord

‘Omdat de eerste sfeerimpressies direct aanspraken, heb ik ze vertaald naar een vlekkenplan – een eerste schetsontwerp. In overleg met de projectgroep en eindgebruikers hebben we dit steeds verder verfijnd, tot en met meubilair, kleurstellingen en materialen. Het was fijn samenwerken, in vrijheid én vertrouwen. De eerste sfeerbeelden zie je nu daadwerkelijk terug in het eindresultaat.’

Nelleke Lagerwerf Interieurarchitect bij Gispen

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Het eindresultaat

Naast veel maatwerk houten meubels, zoals tafels en kasten, zijn voor de werkplekken in hoogte verstelbare TM duo-bureaus toegepast met gestoffeerde, geluidsabsorberende tussenschermen. De donkere onderstellen geven body op de groene ondergrond. In de overleg- en vergaderruimtes staan Triennial stoelen met een slede onderstel en de kenmerkende duostoffering in passende tinten. In het ontvangstgebied staan opvallende stoelen van Moroso die ook al in het oude pand stonden; Gispen revitaliseerde deze eyecatchers. De medewerkers van het Valorisatie Centrum zijn blij met het resultaat. Steven Koenders: ‘De eerste signalen waren meteen al heel positief. Ik kan wel zeggen dat dit een van de mooiste moderne flexibele werkomgevingen is op de campus op dit moment.’

 

Fotografie: Chris van Koeverden

Producten gezien in dit project

loader