Een zee van licht en kleur

Een zee van licht en kleur

Universiteit Twente

Een speeltuin voor architecten, zo is de campus van de Universiteit Twente wel genoemd. Architecten als Piet Blom, Van Emden en Van Tijen bouwden er, Jan Hoogstad was lange tijd betrokken bij het Masterplan, Hagoort en Defesche tekenden voor het in 1995 gerealiseerde collegezalencomplex De Waaier. De laatste bijdrage is van jefvandenputte architectuur in samenwerking met OD205 architectuur; de verbouwing en uitbreiding van De Waaier.

De Waaier is een opvallend gebouw. Natuurlijk licht en veel wit overheersen in het universiteitsrestaurant, op de loungebanken gaan de schoenen uit.

Licht en ruimte

Twee grote collegezalen werden samengevoegd (maar kunnen dankzij een flexibel systeem desgewenst tijdelijk weer gesplitst worden). Tevens is in het nieuwbouwdeel het universiteitsrestaurant en zijn diverse ruimtes voor academische plechtigheden ondergebracht. De nieuwbouw is zowel verlengstuk van het bestaande gebouw als een zelfstandige ruimtelijke sensatie geworden. Dankzij twee lange incisies (smalle vides met lichtkap) tussen hoofdgebouw en nieuwbouw, straalt het daglicht van alle kanten in het nieuwe deel van het restaurant binnen en ontstaat een ruimtelijke ervaring. Wit stucwerk aan de binnenkant en schoon beton op de gevel zorgen voor een neutrale en rustige uitstraling.

‘Licht en ruimte zijn voor mij essentiële architectonische elementen’, aldus Jef van den Putte. ‘Daarom hebben we bewust gekozen voor het gebruik van neutrale materialen zoals beton, glas en witte stuc. Door het aanbrengen van vides met lichtstraten is er letterlijk een ruimtelijke ervaring ontstaan die wordt bepaald door het licht. Die afwisseling geeft het geheel een eigen karakter, dat nog eens wordt versterkt door het interieur en het prachtige zicht naar buiten.’

 

Wit & kleur

Samen met het facilitair bedrijf van de Universiteit Twente en Gispen ontwikkelde Van den Putte het inrichtingsplan voor de collegezalen, het restaurant en de diverse promotieruimtes. ‘Voor het restaurant is gekozen voor overwegend rustig wit meubilair, dat wordt afgewisseld met felgekleurde loungeplekken. De banken en fauteuils zijn uitgevoerd in zacht vilt en hoogglans kunststof en staan op een vloerkleed, aangelicht door grote koepellampen. Daardoor ontstaat opeens een bijna huiselijke sfeer. Het is echt geweldig om te zien dat studenten zonder dat iemand het zegt hun schoenen uittrekken en er relaxed gaan zitten werken of praten. Dat betekent dat het idee dat we hadden in de praktijk ook werkt.’

 

Imagination

De kleurstelling in de collegezalen (voor 460 en 295 personen) is juist tegengesteld: neutraal grijs en wit op de wanden, een kleurige zee van stoelen in rood en fuchsia. De kleine zaal, waar promoties en andere ceremoniële bijeenkomsten plaatshebben, is juist gedempt. ‘Daar hebben we gekozen voor een ingetogen sfeer met getemperd licht dat vanuit wandhoge glazen panelen komt. In het glas en in de akoestische panelen is een braillepatroon aangebracht, een citaat van Einstein. Als inspiratie voor studenten en aspirant-promovendi: Imagination is more important than knowledge. For while knowledge defines all we currently know and understand, imagination points to all we might yet discover and create. Ik vind het een prachtig citaat dat wat mij betreft voor iedereen ter inspiratie mag dienen.’ 

Inspirerende producten in dit project

loader