Toekomstbestendig interieur en warme thuisbasis voor familiebedrijf

Toekomstbestendig interieur en warme thuisbasis voor familiebedrijf

Van der Spek

Een pand dat dateert uit de jaren ’70 in de stijl van dat moment, met een gedateerd interieur. Van der Spek in Vianen besloot grondig in te grijpen en het hoofdkantoor weer een eigentijdse uitstraling te geven. Van buiten, maar ook met een interieur dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Van der Spek, SchilderScholte Architecture+ en Gispen sloegen de handen ineen met als resultaat: een modern pand met toekomstbestendig interieur dat past bij dit familiebedrijf. Strak en warm tegelijk.

Meer ruimte, licht en interactie

Van der Spek is partner in materieel: van grondwerkmachines tot hoogbouwkranen. Het hoofdkantoor in Vianen stamt uit 1972. Jaco van der Spek, opdrachtgever/projectleider: ‘Jarenlang was er niets meer aan het pand en interieur gedaan. Het was ernstig aan vervanging toe. Dan heb je de keuze om alles opnieuw op te bouwen, of te kijken wat je kunt hergebruiken. Wij kozen bewust voor die laatste optie.’ SchilderScholte Architecture verzorgde het ontwerp voor een volledige renovatie. Gispen, ‘een lokale partij voor ons, dat vonden we prettig’, verzorgde de totaalinrichting van het vernieuwde kantoor.

 

Interieurarchitect Hill Scholte: ‘De stalen draagconstructie van het pand, het bestaande dak en de tussenvloeren zijn hergebruikt. Alle plafonds, wanden en gevels zijn vervangen. De nieuwe buitengevel met verticale belijning springt direct in het oog. De wensen voor de binnenruimtes hebben we uitgebreid ingewonnen bij de gebruikers: de medewerkers van het hoofdkantoor. In een workshop hebben we samen het complete gebouw doorgelopen: wat is prettig, wat zag men graag anders? De behoeftes waren helder: veel ruimte, veel daglicht, meer interactie en communicatie.’ Jaco: ‘En een toekomstbestendig interieur, met flexwerkplekken voor onze buitendienst en zit-sta werkplekken voor iedereen.’

Klant aan het woord

Alle keuzes die je moet maken in een ingrijpend traject als dit, hebben we in nauw overleg met elkaar gemaakt. Van de indeling van het pand tot de details qua meubilair. Op het moment dat de planning uitliep en het meubilair al besteld was, heeft Gispen een deel opslag verzorgd en slim meegedacht over deelleveringen tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Snel schakelen bij vragen, altijd bereikbaar zijn; ik kijk heel positief terug op de samenwerking!

Jaco van der Spek opdrachtgever/projectleider

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Goed afgestemd kleurenplan

Van een cellenkantoor met middengang waar weinig daglicht binnenkwam, is er een veel meer open structuur ontstaan. Het centrale trappenhuis met blauwe stalen trap – de herkenbare kleur van het bedrijf – springt meteen in het oog. De verkeersruimtes zijn licht en luchtig van karakter. De kantoren warm en huiselijk. Hill: ‘Waar in de gangen gekozen is voor lichte, neutrale grijs-blauwe tinten zijn in de kantoren best pittige kleurstellingen toegepast. Gekozen tijdens een workshop door de afdelingen zelf; het moest hún thuis worden. Toch is het totaalbeeld rustig, doordat we met Gispen en de opdrachtgever de samenstelling van de diverse kleuren zorgvuldig hebben afgestemd.’ Bijzonder detail: elke afdeling heeft een eigen vloerontwerp gemaakt dat terugkomt in de vloerbedekking (Interface).

Hoofdrol voor CIMO

Gispen leverde de volledige losse inrichting voor de werkplekken, vergaderruimtes, een scholingsruimte en de kantine. Een bezoek van de architect en mensen van Van der Spek aan het Gispen Inspiratie Centrum in Culemborg leidde tot de definitieve keuzes. Er zijn veel Gispen TEAM-tafels en SDK schuifdeurkasten toegepast. De vergaderstoelen zijn van Artifort. Voor de werkplekken koos Van der Spek voor Gispen Zinn bureaustoelen en duowerkplekken uit de circulaire en modulaire bureaulijn CIMO.

 

Jaco: ‘We wilden graag in hoogte verstelbare werkbladen. Toen we CIMO zagen in de showroom, waren we meteen enthousiast. CIMO is duurzaam en heeft een mooie versteltechniek met een handslinger: zonder veel inspanning verstel je van heel laag tot heel hoog, zonder herrie en ook nog eens heel snel. Dat zijn veel voordelen bij elkaar! Bovendien verzorgde Gispen een proefopstelling die we rustig konden uittesten. Daarna waren we helemaal om.’ De CIMO-werkplekken zijn uitgevoerd met walnoten fineerbladen en donkere onderstellen voor een huiselijk gevoel.

Architect aan het woord

‘Space is motion' is onze missie: we willen ruimtes creëren die een emotie opwekken. Een goed ontwerp laat altijd iets achter bij de gebruikers. Bij Van der Spek stond een thuisgevoel voorop: voel je je prettig in en ben je trots op je eigen werkplek, dan ontstaat als vanzelf ook eigenaarschap voor de ruimte. Fijn aan de samenwerking met Gispen is hun ruime collectie, dus ruime keuze en zeer servicegerichte instelling. We vormden echt een drie-eenheid: opdrachtgever, Gispen en wij. Samenwerken in dialoog – eigenlijk zoals het altijd zou moeten gaan.

Hill Scholte SchilderScholte Architecture+

Neem contact met Gispen op

* Vereiste velden

Hoe bevalt het?

Jaco: ‘We zijn ontzettend blij met onze nieuwe werkomgeving en kunnen toch zeker weer 25 jaar vooruit. Het is ruimtelijker, heel licht en transparant, precies zoals we hoopten. We zijn blij met het meubilair dat we gekozen hebben: een leuke samenstelling die ook nog eens heel prettig werkt. Onze duurzame inslag komt op verschillende manieren terug. Het gebouw is bijna energieneutraal; we zijn van label G naar label A gegaan. We hebben buiten naar binnen gehaald met een 30 meter lange groenwand met echte planten erin; een mooie eyecatcher. En de keuze voor de circulaire CIMO-bureaus is een hele goede geweest.’ Hill: ‘Ik kan me nog herinneren dat medewerkers vooraf hun bedenkingen hadden over staand werken. Nu zegt de overgrote meerderheid: goh, het werkt prettiger dan verwacht!’

Samenwerking uitgebreid

Martijn Jacobs, business manager bij Gispen en eerste aanspreekpunt voor Van der Spek: ‘Ook ik kijk terug op een heel fijne samenwerking met Jaco en Hill. Bovendien is er nog een leuk staartje te melden. Gerrit Schilder jr., eigenaar/architect van SchilderScholte, benaderde Gispen voor een programma waarin architecten in spé beroepservaring opdoen. Inmiddels hebben zo’n dertig deelnemers een rondleiding gehad in het Gispen Inspiratie Centrum en de fabriek in Culemborg. Dit soort samenwerkingen juichen wij alleen maar toe.’





Foto's: Fotografie Ronald Tilleman

Producten gezien in dit project

loader