Netherlands
Belgium
Jeroen Bosch Ziekenhuis   headerw

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil het meest patiëntvriendelijke ziekenhuis van Nederland  zijn. Die ambitie is terug te vinden in de veelal open ruimtes met warme kleuren, veel daglicht en uitzicht op het natuurgebied eromheen. Gispen haalt de natuur naar binnen met natuurlijke kleuren en fotowanden in groentinten, die bijdragen aan een aangename omgeving waar patiënten en bezoekers zich op hun gemak voelen en waar medewerkers prettig en efficiënt kunnen werken.  

Restyling entree

Gispen is al sinds 2011 de vaste interieurpartner van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), die vanuit specialistische kennis in de zorg meedenkt over diverse inrichtingsvraagstukken. In 2020 heeft Gispen in samenwerking met EGM Architecten een restyling van de entree inclusief apotheek gerealiseerd. De vraag aan Gispen was om een huiselijke sfeer te creëren en te zorgen voor een betere aansluiting bij het ziekenhuis zelf.

Comfortabel en gezellig

Nelleke Lagerwerf, interieurarchitect bij Gispen: “De entree is functioneler en gezelliger geworden. De gastvrouw of -heer die dagelijks in de entree staat, heeft een eigen meubel gekregen. De tafels zijn van afvalhout en eromheen staan bestaande en nieuwe Eames-kuipstoelen van Vitra. De entree wordt veel gebruikt als wachtruimte voor de taxi, vaak door ouderen die slecht ter been zijn. Voor hen plaatste Gispen comfortabele wachtbanken van Havee. De banken zijn op maat gemaakt en hebben armleggers die het opstaan vergemakkelijken.

 

Aandacht voor hygiëne

We hebben natuurlijk aandacht gehad voor hygiëne en zorgspecifieke stofferingen. De banken zijn bekleed met een stof in groentinten, die geen vocht doorlaat en makkelijk kan worden gereinigd. Gispen plaatste de banken op plinten, zodat er geen stof onder komt.”

 

Nieuwe stoffering voor bestaande poefen

De aangrenzende apotheek is verbouwd wegens uitbreiding. Ook hier leverde Gispen extra meubilair, waaronder twee wachtbankjes. Naast de bestaande traversebanken van Vitra Eames kwamen er enkele nieuwe. Bestaande poefen, die in de vorm van een ‘plus’ staan opgesteld, zijn van een compleet nieuwe stoffering voorzien. Revitalisatie is een belangrijk speerpunt van Gispen. De poefen gaan zo weer jaren mee, heel duurzaam dus.

 

Uitbouw Spoedeisende Hulp (SEH)

De inrichting van de Spoedeisende Hulp was een coronavraagstuk. De wachtruimte was al krap en in coronatijd kon de anderhalve meter afstand niet worden waargemaakt. Er is toen besloten tot een mobiele aanbouw. Nelleke Lagerwerf: “De uitbouw is weliswaar tijdelijk, maar is wel gerealiseerd met veel oog voor comfort en sfeer. Het JBZ koos uit onze vijf voorstellen voor een indeling met duo-zitjes. De modulaire elementen in verschillende kleuren hebben een armlegger en een hogere rug. Alle meubels staan hoog op pootjes, zodat het een luchtig geheel is. Voor de muren hebben we andere kleuren gekozen dan in andere ruimtes. Door te spelen met de ruimte en toch steeds anderhalve meter afstand te houden zijn er geen afzettingen nodig en is de sfeer heel prettig.”

 

Huiselijke Hartlounge

Voor de Eerste Harthulp van het ziekenhuis realiseerde Gispen een huiskamerconcept. Patiënten liggen niet langer in hun bed om de behandeling te ondergaan, maar zitten comfortabel in een fijne ruimte die niet als ziekenhuis aanvoelt. Nelleke Lagerwerf: “Sommige patiënten willen graag rustig bijkomen van een katheterisatie, anderen zoeken de gezelligheid op. We creëerden allerlei hoekjes, waarbij planten zorgen voor een luchtige afscheiding. Twee relaxfauteuils staan in de buurt van een zithoek, en twee relaxfauteuils hebben hun eigen hoek.

 

Slim gebruik van kleuren

Verlichting was een aandachtspunt, omdat er buiten boven de ramen een brug loopt. Naast veel lampen zorgden we daarom voor frisse kleurtoepassingen. Juist als er weinig licht is, moet je niet het felgroen gebruiken dat je elders in het ziekenhuis ziet, maar een zachtere, lichtgroene kleur. Om dezelfde reden hebben we hier geen wandfoto geplaatst, maar kunstbeplanting ingezet. De relaxfauteuils hebben een oranje kleur: een leuke twist tussen het vele groen.”

 

Hoe bevalt het?

Vanessa van Zutphen, coördinator Acute Cardiologie: “Gispen moest denken binnen het ziekenhuisconcept en tegelijkertijd warmte creëren. Daarin zijn ze enorm goed geslaagd. Door de vele hoekjes heeft de patiënt de keuze om zich met een naaste terug te trekken of met anderen aan tafel te zitten. De zitbank heeft een lichte kleur die bijdraagt aan de warme sfeer. Ik had er zelf nooit voor durven kiezen, omdat we hier soms met bloedspatten te maken hebben. Maar de bank is makkelijk te reinigen. Gispen dringt zich niet op, maar luistert goed en komt dan met een oplossing die nóg beter is.”

 

 

Fotografie: Chris van Koeverden

black and white portrait of Nelleke Lagerwerf
Nelleke Lagerwerf

Interieurarchitect aan het woord

‘Het Jeroen Bosch Ziekenhuis waardeert onze professionaliteit, flexibiliteit en kwaliteit. We zijn heel betrokken en denken mee hoe het ziekenhuis de mens centraal kan stellen in de inrichting. We hebben oog voor comfort én sfeer. Op veel plekken in het ziekenhuis komen groentinten terug en aan de muren hangen foto’s van de groene omgeving van het ziekenhuis. Zo wordt een link gelegd naar het behandelgebied dat mensen herkennen.’

Gispen luistert goed en denkt in oplossingen die net iets verder gaan. De Hartlounge voldoet aan alle eisen van een ziekenhuis en is toch huiselijk, mooi en comfortabel.
Vanessa van Zutphen coördinator Acute Cardiologie
portrait of klantfoto Jeroen Bosch ziekenhuis
Vanessa van Zutphen, coördinator Acute Cardiologie

Klant aan het woord

‘Patiënten die naar de Hartlounge komen, gaan een spannende dag tegemoet. We wilden hun stress verminderen door een huiselijke sfeer te creëren. Gispen luistert heel goed en weet de juiste snaar te raken. Het mooie, warme concept is alles en meer dan wat wij voor ogen hadden. Gispen bracht ideeën in waaraan wij zelf niet hadden gedacht. Zo is er nu een garderobe met kluisjes, is de kapstok ook voor lange winterjassen geschikt en hebben de relaxfauteuils een voetenbank. Patiënten vertellen dat ze zich hier minder ziek voelen. Alle complimenten aan Gispen!’

Brightlands Center Court   landscapem

Advies op maat

Ieder project is uniek. Samen kijken we wat voor u de beste zorgomgeving is.

Neem contact op

Toegepast in dit project