Gispen Hacks

Gispen zet zich vanuit het uitgangspunt DUURZAAM DESIGN in om de wereld van kantoorinrichting te verbeteren door o.a. de cirkels te sluiten. Dit doen we graag samen met onze klanten. Ons doel is ervoor te zorgen dat meubilair later geen afval wordt, maar altijd van waarde blijft.

WAT DOET GISPEN?

Gispen draagt vanuit een totaalbenadering pro actief bij aan de totstandkoming van een circulaire economie. Dit doen wij bijvoorbeeld door al bij het ontwerp van een product na te denken over de mogelijkheden na gebruik en we zoeken samen met de klant naar nieuwe mogelijkheden zoals pay for use in plaats van aanschaf. Een andere manier om dit te doen is door de functie van een product aan te passen, of een grondstof weer te gebruiken in een ander product.

Gispen REMADE

Onderdeel van onze visie op de circulaire economie is het concept Gispen REMADE. Dit houdt in dat we meubilair van klanten terugnemen en er een andere functie aan geven, of het zo opknappen dat het weer nieuw is. Dit vraagt om een andere manier van denken, want wie kan van tevoren bedenken dat een kast ook een bank kan worden? Wij gaan die uitdaging graag aan!

DE WEDSTRIJD


We waren op zoek naar (oud) meubilair om te “remaken”. Voor onze presentatie op beurs facilitair willen we graag het resultaat laten zien en hiervoor hadden we producten nodig die we speciaal voor deze gelegenheid kosteloos een nieuwe functie kunnen geven.

HACKING 1.0

DE KAST

Vergeet de functie van opbergen en omarm de vorm van het product. Dat was het uitgangspunt voor de eerste schetsfase. De ombouw van een kast is een heldere vorm, altijd hetzelfde ook, hij verschilt slechts in afmeting, maar zelfs dat valt mee. Er zijn heel wat jaren grote aantallen kasten verkocht in exact dezelfde uitvoering. Dat maak het uitgangspunt helder en herkenbaar.

NIEUWE FUNCTIES

Waar heeft een werknemer in een hedendaags kantoor dan behoefte aan? Dat hebben we als tweede onderzocht. Akoestiek is een actueel thema, en ‘je kan eigenlijk overal werken’, ook heel 2017! Er kwamen zoveel oplossingen naar voren dat we nu problemen hebben met kiezen > luxe probleem of serieuze
keuzestress?

HET DOEL

Je wijkt er zo snel vanaf; voor een gebruikt product een nieuwe functie bedenken. Je wil dan eigenlijk ook het liefst álle materialen uit dat ‘oude product’ hergebruiken. Maar dat kan niet altijd 100% in het nieuwe product. Dilemma! Lampenkapjes van roldeuren erbij? Van planken prullenbakken maken? Focus, we kunnen niet alle problemen in één keer oplossen.

DE OPLOSSING

Stap voor stap. De functies bundelen we in een slim systeem door modules te creëren die steeds terugkomen binnen de verschillende oplossingen. Hoe gaan we dit testen? Gewoon, met een paar planken en een zaag, en een paar slimme koppies. Gelukkig hebben we drie ontwerpers, een ingenieur en een super handige projectleider als team, gewoon proberen is ons motto voor de volgende fase! 

loader