Netherlands
Belgium
Rutges   headerxxl

The partnership between Gispen and the family business Rutges Vernieuwt dates back to 2008. A substantial growth of the company as well as the pandemic prompted a thorough redesign of the premises in Utrecht/De Meern. Marius Rutges: "We have high standards when it comes to quality. With Gispen you know that's covered." 

Built for growth

Rutges Vernieuwt has been a specialist in renovation and maintenance of homes and buildings for over 125 years. They want the quality they offer their clients to be reflected in their own building as well. Dennis, fourth generation Rutges, took over the company from his father Marius in 2004. In 2008, they moved into a new building in De Meern and asked Gispen to design and furnish the interior. Since then, Rutges Vernieuwt has grown tremendously which resulted in the need for a renovation. Marius Rutges: "We originally wanted to add a storey to the building, but our ideas changed because of the pandemic: we started working in teams instead of having departments. And we have adopted a more hybrid working method since then, with each team having fixed days in the office and fixed days at home."

Open and transparent

Interior designer Mariët Hendrikx, owner of MHIO: "Rutges Vernieuwt has shifted its offices from a static division of tasks to agile working in teams; with a team per project consisting of an account manager, project supervisor, planner, resident supervisor and project assistants. There are well-defined agreements as to when each team is working in the office. We were asked to design an interior that supports this hybrid working method. The ceiling system with large islands had to be retained; the offices could be adapted to the new concept. We combined several spaces and made them more open-plan. Work environments that were previously too dark have been brightened via slim light fixtures. Moreover, we glazed the void in the entrance hall, making it much more visually transparent while connecting the ground floor with the first floor at the same time." 

 

MOXX for perfect soundproofing

Mariët: "The flexible space-in-space solution MOXX was implemented for the open work environments where activity-related work methods are adopted. MOXX booths are transparent: allowing the user to remain in contact with their colleagues without actually hearing one another due to the acoustics. We installed several MOXX booths at the office, with larger examples for holding meetings and smaller ones for video conferences or working individually. The booths are interconnected and blend in very nicely with the open space."

 

Sustainable redesign

While we were redecorating, we noticed how good the quality of the interior from 2008 still was, which is why we reused as much of it as we could. One thing that is unique to the MOXX booths for Rutges Vernieuwt is the reuse of Plexwood. In the previous interior, Plexwood had been used for cabinetry, among other things. Het Woud provided input on how we could reprocess this material, as it was such a waste to simply get rid of it. They were remade into slats that got placed against the glass walls of the MOXX booths. It is due to these vertical slats that the booths have a unique and warm look, which radiates the quality that Rutges Vernieuwt stands for. 

 

Company colours incorporated into the furniture

The previous furnishings were mainly red and orange, to be in line with the company colours. When we were asked to furnish a second building in Amsterdam in 2019, we applied a new colour scheme. With the company colours mostly incorporated into the furniture. This 2019 colour scheme was also applied to De Meern building; a good example is the upholstery of the Arco sofas. In other words: De Meern 2.0 is now fully in line with Amsterdam in terms of design. We also reused as many pieces of furniture as possible, such as the office chairs, which were supplemented with new items where needed.

 

What do you think of the result?

Marius Rutges: "You can really tell how much people enjoy meeting their colleagues again. And the interior layout supports this, with a company restaurant including a bar for informal gatherings and MOXX by Gispen for meetings. Het Woud and Gispen provided us with custom MOXX booths with the reuse of Plexwood. We are very happy with the result and we have also received a lot of positive feedback from our clients."

 

Photography: Chris van Koeverden

portrait of Mari t Hendrikx
Mariët Hendrikx - MHIO interior architect

A word from the architect

"Gispen, MHIO and Het Woud are on the same page when it comes to the requirements of Rutges Vernieuwt. It’s a demanding client, but one that has a great deal of confidence in us. The redesign of the premises at De Meern perfectly suits the workplace of today."

AS PROJECT MANAGER, GISPEN TOOK A HOLISTIC APPROACH TO THE PROJECT, MAKING IT ALL COME TOGETHER
Marius Rutges Former director and Advisory Board member
portrait of Marius Rutges
Marius Rutges - former director and Advisory Board member

The client’s thoughts

"We want the quality we offer our clients to be reflected in our own interiors as well. Gispen understood our vision: a contemporary look but not one that is overdone, remaining down-to-earth and businesslike. I have a lot of confidence in Gispen. We have a good partnership. Interior designer MHIO, interior constructor Het Woud and Stam Floors have also been permanent members of the team since 2008. As project manager Gispen took a holistic approach to the project, making it all come together."  

Brightlands Center Court   landscapem

EXPERT ADVICE

Every single project is unique. We would be happy to discuss what is possible for your organisation.

Contact us

SERVICES PROVIDED IN THIS PROJECT